Goff Miedema uit Hoogezand komt met boek over ter ziele gegane muziekverenigingen en magazines over WOII

Het is nog geen halfjaar geleden dat Goff Miedema uit Hoogezand met ‘Een gedenkwaardig kei’ een boek, zijn derde, over de Tweede Wereldoorlog in Zuidlaren presenteerde. Toch komt hij in het voorjaar al weer met een boek over twee niet meer bestaande muziekverenigingen uit Zuidlaren én twee magazines over de Tweede Wereldoorlog.

Goff Miedema werkte sinds 2017 met Gerard Hamstra uit Zuidlaren aan Vervlogen klanken, een boek over twee verdwenen christelijke muziekverenigingen uit Zuidlaren: Advendo en Juliana.

De samenstellers, beiden oud-lid van Juliana, hebben voor het boek niet alleen heel veel foto’s gebruikt, maar ook herinneringen van oud-leden van Juliana, bewaard gebleven documenten en berichten uit oude kranten.

Het geschiedschrijving begint in 1900 met Advendo en eindigt in 2010 met de opheffing van Juliana.

Het 132 pagina’s tellende boek wordt vergezeld van twee cd’s met opnames van Juliana uit de periode 1955 - 2002. De oplage hangt af van de belangstelling voor het boek (reserveren kan via gofmie@gmail.com).

Zuidlaren en WOII

Verder werkte Miedema, sinds het verschijnen van Een gedenkwaardige kei, aan een chronologisch overzicht van de gebeurtenissen in de periode 1939-1946 in Zuidlaren. Hij heeft dit verhaal in elf delen uitgewerkt en samengebracht in het magazine Zuidlaren en WOII.

Dit 44 pagina’s tellende magazine verschijnt medio april in een oplage van 1500 stuks.

Hoogezand en Sappemeer in oorlogstijd

Tegelijkertijd werkte Miedema aan het magazine Hoogezand en Sappemeer in oorlogstijd. Hij vertelt hierin de verhalen van oorlogsslachtoffers en -ooggetuigen uit Hoogezand en Sappemeer. Deze werden hem verteld/ overhandigd toen hij werkzaam was in zorgcentrum Voor Anker in Hoogezand; van 1977 tot 2006.

Het magazine gaat onder meer over Joden die de oorlog overleefden, Joden die de oorlog niet overleefden, dwangarbeiders en Limburgse evacués. Verder besteedt Miedema aandacht aan oorlogsslachtoffers en aan de viering van 50 jaar bevrijding.

Het 32 pagina’s tellende magazine Hoogezand en Sappemeer in oorlogstijd verschijnt medio april in een oplage van 2000 stuks. De helft wordt gratis onder senioren in woon(zorg)complexen verspreid.