Kinderopvang Pure-Kids in Assen staat op omvallen nu aanbesteding weer is uitgesteld

Kinderopvang Pure-Kids in Assen luidt de noodklok. De organisatie verkeert in zwaar weer nu de gemeente de aanbesteding Sociaal Domein Jeugdwet weer heeft uitgesteld.

Pure-Kids werd in 2017 opgericht door Femke Doevendans en Ina Kuperus. Naast de reguliere opvang kunnen er ook kinderen terecht die hoogbegaafd zijn, ADHD hebben of niet naar school gaan. De opvang ging van start als onderaannemer onder de vlag van Deets in Hooghalen.

Keihard gewerkt voor benodigde certificaten

Volgens Ina Kuperus was de afspraak met de gemeente dat Pure-Kids op 1 januari van dit jaar zelfstandig een contract kon krijgen. ,,We hebben daar keihard voor gewerkt. Alles stond het afgelopen jaar in het teken van die aanbesteding. We hebben nu alle benodigde certificaten binnen en ook onze veertien medewerkers zijn nu geregistreerd.’’ Volgens Kuperus is de aanbesteding inmiddels vier keer uitgesteld en is de termijn nu verplaatst naar juni.

Het behalen van de benodigde papieren heeft, zo vertelt Kuperus, veel tijd en geld gekost. Pure-Kids is daardoor niet in staat geweest financieel een buffertje te maken om het uitstel van de aanbesteding te overbruggen. Wel kon het contract met de hoofdaannemer worden verlengd waardoor de kindervang gewoon door mag draaien.

Verzoek om overbruggingstijd niet gehonoreerd

De hoofdaannemer vraagt in plaats van 10 procent nu wel 20 procent van de inkomsten als tegemoetkoming. ,,Dat is voor ons niet te doen’’, legt Kuperus uit. ,,Dit heeft ernstige gevolgen voor onze bedrijfsvoering.’’ Zij benadrukt dat zij en Doevendans regelmatig hebben geprobeerd om met de gemeente in contact te komen. ‘’Dat is helaas niet gelukt.’’

Doevendans en Kuperus togen daarom maandagmorgen zelf maar naar het inloopspreekuur van wethouder Harmke Vlieg. ,,Ons verzoek was of de gemeente de periode tot de aanbesteding voor ons financieel wou overbruggen. Dat kon niet. De gemeente gaat nu wel proberen de hoofdaannemer te bewegen zijn tegemoetkoming weer naar 10 procent te verlagen. Daar zouden we eerst wel even mee zijn geholpen.’’

‘Het is een zakelijk geschil, schuld ligt niet bij de gemeente’

Woordvoerder Martin de Bruin bevestigt dat gekeken gaat worden of de gemeente nog iets kan betekenen voor Pure-Kids bij de hoofdaannemer. ,,Maar het is een zakelijk geschil, waar ze zelf onderling uit moeten komen. Het probleem ligt niet bij de gemeente.’’

Pure-Kids vangt bijna 80 kinderen op en heeft veertien mensen in dienst. De organisatie richt zich naast reguliere opvang met name ook op kinderen waarvoor ouders moeilijk geschikte opvang kunnen vinden. Zoals kinderen met ADHD, autisme, hoogbegaafdheid of hoogsensitiviteit. Ook kinderen die niet naar school gaan krijgen bij Pure-Kids onderdak zodat ze niet in een isolement raken en ondersteund worden bij een eventuele terugkeer naar school.