Zo weet je of een dakterras bij jou mogelijk is

Aangeboden door: HomeDeal

Een dakterras is een heerlijke toevoeging voor je huis. Je zit hoog waardoor je altijd in de zon zit en een lekker briesje hebt.

Dakterrassen kom je met name tegen in de stad, want daar heeft lang niet iedereen een tuin om in te zitten. Je geniet vooral van je dakterras wanneer je ‘s avonds laat nog buiten zit en een mooie zonsondergang ziet. Helaas is een dakterras niet op elk dak mogelijk. In dit artikel lees je hoe je erachter komt of het plaatsen van een dakterras op jouw dak mogelijk is. 

Bepaal of het dak sterk genoeg is

Een belangrijke stap voordat je begint met bouwen, is het berekenen van de sterkte van het dak waarop het terras komt. Je dak moet natuurlijk wel sterk genoeg zijn. Hier zitten bepaalde gradaties in, ga dus eerst na wat je op je dak wil hebben. Wanneer je twee banken, een tafel en een barbecue neerzet, hoeft de draagkracht veel minder te zijn dan wanneer je er een jacuzzi neerzet. Het berekenen van de draagkracht laat je door specialisten doen, bijvoorbeeld een architect of stabiliteitsingenieur. 

Ga na of er een vergunning nodig is

Dit is naast het berekenen of het dak sterk genoeg is, een van de eerste stappen in het proces van het realiseren van het terras. Voor een dakterras is altijd een omgevingsvergunning nodig. Je controleert online of in aanmerking komt via het Omgevingsloket. Wanneer je dakterras binnen twee meter van de erfgrens valt en het pand geen beschermde woning of monument is, krijg je bijna altijd een vergunning. Let wel op dat je op tijd begint met het aanvragen, omdat het acht tot twaalf weken duurt voordat de vergunning toegekend is.

Plaats je dakterras 

Wanneer je de vergunning hebt en je weet dat het dak sterk genoeg is, is het tijd om een specialist in te schakelen voor het aanleggen, bijvoorbeeld een dakdekkersbedrijf. Het bedrijf moet de dakbedekking op het platte dak aanpassen, zodat je via een trap het dak bereikt. Vervolgens plaatsen ze de rest van het terras en een hek voor de veiligheid. Je wilt natuurlijk niet dat spelende kinderen in gevaar zijn of een kennis in beschonken toestand van het dak valt.

Zodra de verbouwing afgerond is, geniet je van een heerlijk dakterras. Waardoor jij in de zomer op je dakterras een barbecue houdt.