Minder bezoekers voor Cuby museum in Grolloo (maar wel een nieuwe conservator)

Sjoerd Looijenga uit Drouwen is de nieuwe conservator van het C+B Museum in Grolloo. Met hem gaat het museum aan de Voorstreek een periode in waarin het bezoekersaantal weer moet worden opgekrikt.

Volgens voorzitter Lukas Koops van de Stichting Blues in Grolloo nam in 2019 het bezoekersaantal voor het eerst af sinds het museum in 2010 de deuren opende.

Koops: ,,In de afgelopen jaren kon het museum jaarlijks op ongeveer 4000 bezoekers rekenen. In 2019 stapten er zo’n 600 mensen minder over de drempel.”

Het museum wil in de nabije toekomst een iets andere koers gaan varen en zegt niet alleen de bluesmuziek van Cuby & The Blizzards centraal te gaan stellen, maar een breder genre gaan belichten. De huidige expositie ‘We Want More!’ - over de fans, liefhebbers en verzamelaars van Cuby & the Blizzards - wordt met een seizoen verlengd.

Minder bezoekers; meer ‘vrienden’

Wel stelt Koops dat het aantal ‘vrienden van het C+B Museum’ is gegroeid. ,,We hebben nu zo’n 700 vrienden, waarvan er in het afgelopen jaar er zeker 100 bij zijn gekomen. Een gestage groei en tegelijkertijd een groot aantal voor een klein museum als het onze.”

Het museum aan de Voorstreek kan ook rekenen op de hulp van veertig vrijwilligers. ,,Die zijn afkomstig uit het hele land”, zegt Koops. ,,Vaak hebben zij een speciale band met Harry Muskee gehad en helpen om die reden mee als vrijwilliger, zoals gastheer en gastvrouw.”

‘Ik wil ruimte maken voor een jongere generatie’

De benoeming van Looijenga werd zondagmiddag bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse vrienden- en vrijwilligersmiddag van het museum in zaal Hofsteenge in Grolloo. Hij was jarenlang bij RTV Drenthe werkzaam als presentator en vormgever, maar deed ook de communicatie bij onder meer de Ronde van Drenthe en het SIVO Festival.

Looijenga volgt Albert Haar op, die afgelopen zomer liet weten te gaan stoppen. De inwoner van Zuidwolde is bijna negen jaar een drijvende kracht achter het museum geweest, maar was ook nauw betrokken bij de grote expositie ‘Windows of my eyes’ over Cuby & the Blizzards die van januari tot juni 2016 te zien was in het Drents Museum in Assen.

,,Afgelopen zomer ben ik zeventig jaar geworden en ik wil ruimte maken voor een jongere generatie”, aldus Haar, die wel als vrijwilliger aan het museum verbonden blijft.