De Gaffel grijpt naast Michelinster, maar treurt niet: 'Een glas bubbels met het personeel en dan gauw weer gebinten schuren'

Restaurant De Gaffel in Valthe krijgt geen Michelinster. De voorspellers hadden het mis. Allerminst reden voor chef-kok Roderik Seubers en gastvrouw Amanda Rixtum om in zak en as te zitten.

Dag Roderik. Zwaar teleurgesteld?

,,Nee hoor. Amanda trekt net de champagne los. We gaan een glaasje drinken met het personeel en dan ga ik weer verder met het schuren van de gebinten. We zitten in een verbouwing van de boerderij. Dat de voorspelling niet is uitgekomen is jammer, maar zelf had ik het eerlijk gezegd ook niet verwacht.”

Waarom niet? Databedrijf Cmotions had De Gaffel in een Top 10 van favorieten staan op basis van 400.000 reviews en ging er prat op in 87 procent van de gevallen het bij het rechte eind te hebben.

,,Nou, dat hebben ze dan bepaald niet waargemaakt. Geen van de acht restaurants die het Michelin-keurmerk heeft gekregen, stond op het lijstje van dat bedrijf. Het is een Belgische bron die gehypet werd en dan doet iedereen ineens er een schepje bovenop. Leuk dat er zo op wordt gereageerd, maar wij blijven wel met beide benen op de grond staan. Van de zomer is er iemand in ons restaurant geweest namens de Michelingids. Ik hem hem alles laten zien en verteld waar we mee bezig zijn. Maar daarna heb ik geen enkele aanwijzing gehad dat wij in beeld zouden zijn.”

Was je daarom ook niet op het moment suprême in het DeLaMar Theater aanwezig?

,,Nee, wij zijn momenteel druk met een verbouwing van de boerderij. Het restaurant is gesloten. Normaal gesproken vieren we deze tijd vakantie. Via de livestream hebben we de presentatie gevolgd in gezelschap van het personeel.”

Doet zo’n Michelinster er nou echt wel zo toe? Er zijn collega’s van jou die ‘m liever kwijt zijn dan rijk. Zo’n ster is immers een elitair stempel en kan dus ook een drempel opwerpen.

,,Wij zijn ook lange tijd gebukt gegaan onder dat luxe imago van grote borden, kleine porties. Zo’n imago is halsstarrig, dat krijg je moeilijk weg, maar inmiddels weten de meeste mensen toch wel beter. Een Michelinster is het hoogst haalbare. Het is een bekroning op je werk. En zakelijk gezien zou ik het ook niet erg vinden als wij nu die erkenning hadden gekregen. Nu De Loohoeve en De Groene Lantaarn weg zijn uit Drenthe is er nog maar één restaurant (De Vlindertuin in Zuidlaren, red.) over in de provincie.”

Trekt zo’n keurmerk meer klanten?

,,Moeilijk te zeggen. In zeventien jaar heb je natuurlijk wel een bepaalde naam opgebouwd in de regio. Maar je wordt toch sneller gevonden. Zo zijn er mensen die een Gault & Millau gids en de Lekker500 in de auto hebben liggen en zo hun keuze bepalen.”

Denk je die Michelin-droom ooit nog waar te kunnen maken?

,,Wij doen ons best om kwaliteit te leveren van een vast niveau. Met vooral streekproducten. Zo pluk ik mijn paddenstoelen zelf en hier in de buurt van Valthe groeit daslook. Dat is een soort wilde knoflook waar ik een crème van maak die ik op een kniepertie met Parmezaanse kaas spreid met kaviaar er overheen.”