Drentse musici vieren 'op Erica' 25ste verjaardag van debuutalbum Skik met eerbetoon

Erica / regio - Zeven Drentse muzikale acts vieren in mei de 25ste verjaardag van het debuutalbum van Skik.

Dat gebeurt tijdens een eerbetoon op initiatief van Kunst & Cultuur (K&C) Drenthe.

Afgelopen jaar zette de kunstorganisatie een tribute op poten ter gelegenheid van Appleknockers Flophouse van Cuby & the Blizzards, dat in 2019 vijftig jaar geleden uitkwam.

Poplab Drenthe

Dit jaar is Skik aan de beurt en is de opzet volgens adviseur popmuziek Jan Stam van K&C van een andere orde. ,,Het Skik-eerbetoon vormt onderdeel van Poplab Drenthe, een creatieve broedplaats waar popmusici uit Drenthe kunnen experimenteren met andere kunstvormen. Zie het als een kruisbestuiving tussen musici en onder meer filmmakers, acteurs, dansers en hiphoppers.”

‘Op Erica’, maar waar?

Een plek 'op Erica' geniet de voorkeur. ,,Bij Erica denk je logischerwijze gelijk aan ’t Schienvat (het plaatselijke culturele centrum, red.), maar het eerbetoon zou ook in de openlucht kunnen plaatsvinden. Zoals op de plek waar Skik altijd speelde om het seizoen af te sluiten.”

De hoes van het debuut van Skik uit 1995. Foto: Universal Music

Hij benadrukt wel dat een ‘open air’ meer gaat kosten. ,,Dat moet je veel meer investeren in infrastructuur, veiligheid, enzovoorts. Liever stoppen we dat geld in de creatieve inhoud.”

Jason Staal en Leon Moorman

Volgens Stam staat het idee nog in de kinderschoenen. ,,Sterker nog, we zitten in de brainstormfase. Duidelijk is wel dat we hedendaags talent uit Drenthe laten meedoen, maar niet per definitie jong talent. Denk aan namen als Jason Staal of Leon Moorman.”

Moorman bracht bijna twee jaar geleden zijn debuut ‘Naor Huus’ uit. ,,Toevallig heette de allereerste demo van Daniël Lohues ook zo”, weet Stam.

‘We gaan zelf acts selecteren’

Er komt geen selectieronde of aanmeldingsperiode. ,,In totaal gaan zeven artiesten of groepen het podium op om de veertien liedjes van het Skik-debuut te spelen. We gaan zelf acts selecteren, zodat we in het kader van Poplab zelf de mate van kwaliteit en cross-over kunnen bepalen. De bedoeling is om het muzikaal zo kleurrijk mogelijk in te vullen, zonder teveel het accent op één bepaalde muzikale stroming of genre te leggen.”

Wat vindt Daniël Lohues van het idee?

Maar wat vindt Daniël Lohues zelf van het idee? Terwijl Stam van diens manager Coen ter Wolbeek te horen kreeg dat ,,Lohues meer met het heden dan het verleden bezig is”, reageert Lohues zelf enthousiast: ,,Ik ben zeer vereerd dat andere mensen die muziek willen spelen. Geweldig toch?”

‘Muziek van Skik leeft nog steeds’

Stam stelt dat Skik Drenthe 25 jaar geleden landelijk stevig op de kaart heeft gezet. ,,En niet alleen muzikaal. We zijn trots op de band. Dat blijkt ook uit de reacties tot nu toe. Muzikanten in Drenthe willen graag meedoen. Sinds we het idee voor het eerbetoon afgelopen week in ons jaarplan bekendmaakte, stroomden de reacties binnen. Dat geeft toch aan hoezeer de muziek van Skik nog leeft.”

Tien jaar Skik: 1994-2004

Skik debuteert in 1994 en bestaat dan uit zanger/gitarist Daniël Lohues, bassist Maarten van der Helm en drummer Marlen Davers. Een jaar later neemt de groep haar eerste album op. De cd - waarbij een wekker de voorkant van de hoes siert - verschijnt eind 1995. Twee jaar later volgt de landelijke doorbraak met het tweede album en met name de singles Op Fietse en Hoe Kan Dat Nou. In 1998 staat Skik op Pinkpop. Twee jaar later schakelt de groep, inmiddels versterkt met Daniëls neef en gitarist Marco Geerdink, over op het Nederlands. Sinds 2004 richt Daniël Lohues zich op een solocarrière, terwijl de andere drie bandleden zich op diverse muzikale projecten storten. Skik is nooit officieel opgeheven.