Gerard Cox mist de tijd van vroeger

De show ‘De Grote Grijze Belofte’ van Gerard Cox in de Goudse Schouwburg in Gouda. Eerlijk gezegd wist ik niet wat ik ervan moest verwachten. Ik had wel eens van Gerard Cox gehoord, maar wist heel weinig over hem.

Sinds de jaren ‘60 is hij werkzaam als cabaretier, acteur, regisseur, schrijver, columnist en scenarioschrijver. Gerard Cox was scenarioschrijver van en acteur in de succesvolle Nederlandse televieserie ‘Toen was geluk heel gewoon’. Hij is op Paul van Vliet na, de oudste cabaretier van Nederland.

Als cabaretier staat Cox bekend dat hij zelf wel beslist wat hij wel of niet mag zeggen. Hij is aangeklaagd voor ‘Majesteitsschennis’ en zijn liedje ‘God is niet dood’ heeft de VPRO nooit durven uitzenden. Ook zijn uitspraak ‘Nixon-moordenaar’ en het liedje ‘Ajax is dood’ gaf grote problemen.

Dat hij zijn hart op de tong heeft bleek ook wel in de show ‘De Grote Grijze Belofte’. De geboren en getogen Rotterdammer begon de solovoorstelling met moppen die jaren  geleden als heel normaal werden beschouwd, maar heden ten dage voor problemen kunnen zorgen. Maar ook met moppen die jaren geleden niet konden, maar nu heel gewoon zijn.

Grappen over het koningshuis konden toen absoluut niet. In de show vertelde hij het achtergrondverhaal van het proces verbaal, dat hij in 1966 heeft gekregen voor majesteitsschennis voor het zingen van het liedje ‘Arme Ouwe.’

Gerard Cox is van mening dat je tegenwoordig alles mag zeggen, maar alles zeggen kan niet meer. Hij geeft aan de tijd van vroeger te missen. Zo ook de collega’s Wim Kan, Wim Sonneveld, drs. P.,  Frans Halsema, Robert Long en Adèle Bloemendaal. De tijd is nogal veranderd. De goede oude tijd is niet meer, is zijn conclusie.

Tijdens de show worden de grote verschillen tussen vroeger en nu zichtbaar en nog steeds neemt Gerard Cox met veel humor geen blad voor de mond.

Alle klassieke liedjes – onder meer ‘’t Is weer voorbij die mooie zomer’ en ‘1948’ (Toen was geluk heel gewoon) - kwamen in de show voorbij. Het liedje ’t Is weer voorbij die mooie zomer’ heeft wekenlang nummer 1 gestaan in de Veronica Top 40. Ik denk dat bijna iedereen dit nummer wel kent.

De bijna 80-jarige Cox had nog steeds zichtbaar plezier in het optreden. Ik vind het een hele prestatie dat hij dit nog steeds kan doen. Zelfs zonder pauze.

De reis naar Gouda vond ik zeker de moeite waard om de show te bekijken in de Goudse Schouwburg. Maar gelukkig is de one man show veel dichter bij huis te zien op 12 januari in De Nieuwe Kolk in Assen.

Tekst: Lisa Borchers