Wie betaalt de stroom? In deel Asser binnenstad blijft de kerstverlichting uit

Ondanks de aanwezige kerstverlichting baadt een deel van de Asser binnenstad niet in het licht. De straten blijven donker omdat het onduidelijkheid is wie de elektriciteit betaalt.

In de aanloop naar kerst is de viering in Assen tot nu toe traditioneel plichtmatig. Er is kerstverlichting aangebracht boven de straten, er staan kerstboompjes, maar sfeervol, bruisend of verrassend is het nog niet. Geen kraampjes en standjes om bijvoorbeeld te genieten van een glühwein of Bratwurst.

In Kloekhorststraat en Groningerstraat blijft het donker

Wanneer het gaat schemeren brandt er in de meeste straten wel kerstverlichting. Behalve in de Kloekhorststraat en een deel van de Groningerstraat. De kerstlichting blijft al weken uit en er is geen zicht op dat er voor de kerst licht in de duisternis komt.

De bedoeling was dat de elektriciteit zou worden afgetapt bij het pand van CopyXpress dat sinds juli aan de Kloekhorststraat is gevestigd. Dat liep evenwel anders. Eigenaren Erik en Annette de Boer werden op zijn zachtst gezegd onaangenaam verrast toen zij zagen dat stekker voor de stroomkabel bij hen werd ingeplugd.

‘Ze hadden toch wel even netjes kunnen overleggen’

Het leverde een wat onaangename discussie op, vertelt Annette de Boer. ,,Ik reageerde dat ik de stekker er weer uit ging halen en kreeg te horen dat ik dan illegaal bezig was en dat er een contract voor levering was met de vorige eigenaar. Dat klopt niet. Wij hebben geen zin om alleen voor de kosten op te draaien. En als dat al wel zo was, hadden ze toch even netjes kunnen overleggen.’’

Overleg leverde tot nu toe niets op

Overleg kwam er ook. ,,Er zijn verschillende mensen langs geweest van Vaart in Assen, die verantwoordelijk is voor de verlichting, om te bemiddelen en te praten over een vergoeding. Telkens gingen ze met beloftes de deur uit, maar vervolgens hoorden we niets meer.

Erik de Boer zegt inmiddels de kwestie aan de gemeente te hebben voorgelegd. ,,Maar het kon wel enkele dagen duren voor ik antwoord kreeg. Ik denk dat ze bij meer mensen zonder dat die het weten stroom aftappen en daar liever geen bekendheid aan geven.’’

Kjeld Vosjan van Vaart in Assen noemt de gang van zaken ,,een beetje onhandig. Maar we zijn in gesprek en bezig om een aparte groep aan te leggen. Dan is het probleem opgelost.’’

Overigens pakt Vaart in Assen van vrijdag 20 tot en met zondag 22 december nog wel uit met een kerstmarkt op het Koopmansplein met foodtrucks en chalets met glühwein, warme chocolademelk, nasi en poffertjes. Verder geven icecarvers demonstraties van het maken van ijssculpturen is er muziek van Coverband Redleck, Opa’s Kunstgebit en The Christmas Sisters.