Assen voert toch abonnementstarief in voor hulp in de huishouding

De gemeente Assen gaat tóch het abonnementstarief invoeren voor de hulp in de huishouding bij zieke mensen of ouderen (WMO). Het college wilde dit uit protest niet doen, maar is teruggefloten door het ministerie.

Wethouder Harmke Vlieg (ChristenUnie) begon de consulterende raadsvergadering donderdag met de mededeling dat ze op 10 december gebeld is door het ministerie. Feitelijk werd daarin het college op de vingers getikt. ,,Daaruit was de boodschap dat wij op 1 januari wél het tarief moeten invoeren. Het is een wettelijke verplichting en anders volgt er een aanwijzing. Het college heeft besloten dit dan ook te doen.’’

Inwoners van Assen die aanspraak maken op de WMO, moeten daarom vanaf 1 januari 2020, 19 euro per maand gaan betalen voor de hulp in de huishouding. In de praktijk profiteren mensen met een middeninkomen hiervan.

Volgens Vlieg heeft het ‘signaal’ dat het college wilde geven, wel degelijk effect gehad. ,,We zijn in gesprek met het ministerie om een goede oplossing te vinden. Dat lijkt ons in verband met de vergrijzing en de financiële druk ook noodzakelijk.’’

Eerder weigerde college het tarief in te voeren

In eerdere voorstellen wilde het college een signaal geven naar het Rijk over de grote tekorten in het sociaal domein (zo’n 11 miljoen euro), waaronder de WMO en de jeugdzorg vallen. Het invoeren van het abonnementstarief zou de gemeente ook nog eens 1,5 miljoen euro extra kosten. De gemeente vindt dat het Rijk met meer geld over de brug moet komen voor zowel de jeugdzorg als de WMO.

De SP was al eerder tegen het niet-invoeren van het abonnementstarief, omdat het 600 mensen zou benadelen. Die 600 mensen zouden met het niet-invoeren van het tarief feitelijk gezamenlijk 1,5 miljoen euro moeten ophoesten. Oneerlijk vond de SP, die in het belang van de coalitievorming toch bijdraaide tijdens het vaststellen van de begroting.

Onverstandig

Ook de PvdA leek het onverstandig om de wettelijke verplichting niet door te voeren, uit angst voor juridische kosten die er achter weg zouden komen. De meeste andere fracties stonden achter de maatregel die het college wilde invoeren, maar vonden het signaal naar de overheid niet sterk genoeg.