TT-gangers moeten bloeden voor tekort gemeente Assen

Assen - Bezoekers van de TT die in Assen overnachten gaan bloeden voor het tekort van de gemeente. Zij moeten per nacht en per persoon drie euro afdragen aan toeristenbelasting.

De Drentse hoofdstad kampt met een miljoenentekort op de begroting. Belastingverhogingen moeten de lege gemeentepot weer een beetje vullen. Tarieven worden versneld kostendekkend gemaakt en dat resulteert in verhogingen tot 10,54 procent.

TT-overnachters gaan fors meer betalen

Aanvankelijk stond ook de toeristenbelasting op de rol om fors te worden verhoogd met 1 euro per persoon per nacht. Ondernemers kwamen hiertegen in het geweer en met succes.

De verhoging werd grotendeels teruggedraaid. De verhoging bedraagt nu nog slechts 0,05 euro. De toeristenbelasting bedraagt komend jaar daarmee 1,35 euro per persoon per nacht. In 2018 telde in totaal 400.000 overnachtingen.

Op campings verbleven ruim 30.000 TT-gangers

Om de misgelopen inkomsten door de marginale verhoging te compenseren wordt voor de TT-bezoeker een extra verhoging ingevoerd. Het tarief gaat van 1,30 euro in een klap naar 3 euro per persoon per nacht.

Tijdens de TT verblijven duizenden motorliefhebbers een of meerdere nachten in Assen in hotels, op (tijdelijke) campings of bij een bed and breakfast. Het aantal TT-overnachtingen op campings bedroeg, zo blijkt uit onderzoek, 22.000 in 2018 en 33.500 dit jaar.

Ook strengere controles op registratie gasten

De gemeente gaat ook strenger controleren of de toeristenbelasting ook daadwerkelijk wordt geïnd en afgedragen. Daartoe wordt een registratie- en aanmeldplicht in de verordening opgenomen. In totaal moet de verhoging 250.000 euro extra inkomsten opbrengen aan toeristenbelasting.

Zorgverleners en zorgbedrijven worden ook het kind van de rekening. Weliswaar waren er tarieven in een totaalvergunning voor zorgverleners maar in de praktijk betaalde een aantal zorgverleners niet voor het parkeren. ,,Omdat dit werd gedoogd’’, zo staat in een verklaring van het college bij de nieuwe tarieven. ,,Met de invoering van de overall vergunning eindigt het gedoogbeleid’’, aldus B en W.

De precariobelasting, die moet worden betaald voor terrassen en standplaatsen, gaat volgens het voorstel met 1,4 procent omhoog. Over de precario was de afgelopen dagen veel te doen.

Veel ondernemers schrokken van de enorme stijging voor dit jaar en trokken bij de gemeente aan de bel. Stadspartij Plop stelde hier al vragen over, omdat de verhoging onterecht was. Of B en W er met terugwerkende kracht nog iets aan gaan doen, is nog niet duidelijk.