Reisbureau haalt 'Eelde' uit naam: luchthaven iets minder zichtbaar in wereld van reizen

Reisbureau Op vakantie vanaf Eelde gaat verder onder een andere naam, zonder de toevoeging Eelde, maar daar zijn ze bij Groningen Airport Eelde (GAE) niet heel rouwig om.

Niet alleen de naam Op vakantie vanaf Eelde houdt op te bestaan. Ook de varianten Op vakantie vanaf Eindhoven, Rotterdam, Maastricht, Bremen en ga zo maar door komen te vervallen. De reisbureaus, die de indruk wekken vanaf (of namens) een regionaal vliegveld te opereren, gaan gezamenlijk verder onder de naam Beach Check.

‘Toevoeging ‘Eelde’ zegt niets over kwaliteit dienstverlening’

En dus wordt de noordelijke luchthaven in de wereld van vliegvakanties iets minder zichtbaar. Zeker voor mensen die online boeken en gebruik maken van zoekmachines. Wie denkt dat dit de mensen van GAE droevig stemt, heeft het mis. ,,Dat dit reisbureau Eelde in de naam voerde, zegt niets over de kwaliteit van de dienstverlening. Om marketingtechnische redenen is destijds gekozen voor de formule met de plaatsnamen van de luchthavens in de naam, maar het bedrijf wordt vanuit Tilburg gerund. Er worden reizen vanaf onze luchthaven aangeboden, en dat blijft zo, maar verder is er geen relatie met ons’’, zegt Bowy Odink, commercieel manager van GAE.

Maar toch, zo’n naam is altijd goed voor de naamsbekendheid van het vliegveld en wekt de indruk dat vakantiegangers ‘vertrouwd’ zakendoen met een bedrijf uit de regio. Odink ligt er niet wakker van: ,,Wij hebben een samenwerking met reisbureau Internoord. Dat is wél een noordelijk bedrijf en als het om Eelde gaat, weten deze mensen waar ze het over hebben. Hun boekingssite is gekoppeld aan onze website.’’

‘Bundeling van krachten juist goed’

Een woordvoerster van Beach Check laat weten dat de naam verandert, maar het aanbod van reizen hetzelfde blijft. Op de vraag of het niet jammer is dat het bedrijf niet meer gericht per regio (met een luchthaven) vakanties aan de man en vrouw kan brengen, antwoordt zij: ,,Wij denken dat het beter is onder één naam te opereren.’’ In een mail aan klanten zegt Beach Check te verwachten dat de kwaliteit van de dienstverlening juist baat heeft bij de bundeling van krachten.

Voor het komende vakantieseizoen is Odink deze week op bezoek geweest bij Corendon, een in zonvakanties gespecialiseerde touroperator. ,,Vanaf Eelde vloog Corendon al op Antalya in Turkije en daar komt nu Bodrum bij. De vliegvakanties worden aangeboden inclusief parkeren op ons terrein. Mensen vinden het altijd fijn als iets gratis is’’, aldus Odink.