Invallen in Assen en Gasteren om criminele geldstromen

Als onderdeel van een onderzoek naar een internationaal opererende organisatie heeft de politie gisteren invallen gedaan in Assen en Gasteren.

De panden in Assen en Gasteren waren twee van de twintig locaties verspreid over het land die gelijktijdig doorzocht werden. De Landelijke Eenheid van de politie zocht met circa tweehonderd man naar gegevensdragers en administratie die meer duidelijk moeten maken over de geldstromen van de organisatie, die volgens de politie actief was in de handel in drugs en witwassen. 

De leden worden ervan verdacht de drugs via internationale havens Nederland te hebben binnengebracht.

Er is beslag gelegd op administratie, sieraden en twee panden. Een persoon werd opgepakt voor het bezit van duizend xtc-pillen. Waar deze verdachte is gearresteerd, wil de politie niet zeggen. In elk geval niet op een van de doorzochte locaties in Drenthe.

Via het kraken van versleutelde berichten geïdentificeerd

De leden van de groep zijn volgens de politie via het kraken van versleutelde berichten geïdentificeerd. Ze gebruikten nepnamen uit een kinderserie.

De woonboerderij in Gasteren waar de politie gisterochtend enkele uren onderzoek deed is van een autohandelaar die eerder veroordeeld is voor witwassen en belastingfraude.

Een jaar geleden kreeg de vijftiger van de rechtbank in Groningen vijftien maanden celstraf. Dat was voor zijn aandeel in het omvangrijke witwasonderzoek Arville, dat liep sinds mei 2014. Spil in dit onderzoek was een inmiddels 54-jarige Leeuwarder, die in hoger beroep is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 jaar voor het financieren van een transport van 500 kilo cocaïne en witwassen op grote schaal.

Meerdere katvangers

De Leeuwarder werkte met meerdere katvangers, die grote sommen geld voor hem bewaarden in in de grond verstopte kluizen in en rond hun woningen. De man uit Gasselte ontving binnen de organisatie geld waarvan hij volgens de rechtbank had moeten weten dat het van misdaad afkomstig was.

Met het contante geld schafte de autohandelaar een Aston Martin aan. Die exclusieve wagen werd verbeurd verklaard en de man moest uiteindelijk 35.000 euro aan de staat betalen.