Assenaar slaat folderbezorger oorletsel: werkstraf

Een 50-jarige man uit Assen had geen trek in de bezorgde folders. Als antwoord daarop mishandelde hij op 30 augustus de bezorger. Hij sloeg de man een gescheurd trommelvlies. Hiervoor moet de Assenaar een werkstraf van 100 uur uitvoeren en is hem twee maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd.

De Assenaar zat die zomerdag met een kennis op een bankje voor zijn huis. De bezorger kwam langs en bood de man de folders aan. De Assenaar nam die niet aan. De bezorger liep door en legde die achter de openstaande voordeur. Hij ging verder met zijn route, maar werd ingehaald door de Assenaar. Voor de bezorger er erg in had, kreeg hij meerdere tikken tegen het hoofd.

Alcohol

Een buurtgenoot zag dit gebeuren en schoot de bezorger te hulp. De woedende Assenaar schopte de helper tegen het bovenbeen. Het werd niet duidelijk waar die woede-uitbarsting vandaan kwam. De man verscheen niet op zitting. Volgens omstanders had de man veel alcohol gedronken.

De man werd ook het bedreigen van zijn vrouw en zijn 16-jarige dochter verweten. De buren belden op 20 september de politie, omdat ze ruzie hoorden in de woning van de Assenaar. De agenten zagen de vrouw en dochter de tuin uitrennen. Ze waren bang voor de Assenaar die onder invloed van alcohol verkeerde.

Alleen de dochter deed aangifte. Haar moeder niet, maar zij wilde wel de aangifte ondersteunen, in de hoop dat haar man hulp zou krijgen. De Assenaar werd meegenomen naar het bureau en weigerde daar een ademanalyse.

Schadevergoeding

De rechter vond de mishandelingen, bedreiging en het weigeren van een ademonderzoek bewezen. Ze hield in haar straf rekening met het feit dat de man zelf hulp heeft gezocht. Die moet via de reclassering en de verslavingszorg worden voortgezet. Voor de schop tegen het been moet de man het slachtoffer een schadevergoeding van 250 euro betalen