Moordverdachte De Groeve: Ik raakte buiten zinnen toen mijn vrouw zei dat zij mij ging verlaten

De 56-jarige Peter R. heeft zijn echtgenote om het leven gebracht, omdat zij hem wilde verlaten. De 59-jarige vrouw is door de man gewurgd.

R. verklaarde dat dinsdag bij de behandeling van de strafzaak in de rechtbank in Assen die om 10 uur is begonnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van moord. Volgens een forensisch arts is bij de verwurging op 17 juni van dit jaar mogelijk een touw gebruikt. Maar R. verklaart dat hij zijn vrouw met zijn blote handen heeft gewurgd.

Vrouw liet weten hem te verlaten

Die maandagavond liet zijn vrouw weten hem te verlaten voor een van zijn vrienden. R. gaf aan dat hij nog de hoop had dat hij haar zou kunnen ompraten. Toen dat niet lukte, raakte de man volgens eigen zeggen buiten zinnen. 

De verdachte uit De Groeve is na het misdrijf het huis uitgegaan met een tasje met landbouwgif Roundup en een elektriciteitssnoer. Onderweg heeft hij nog gezwaaid naar een dorpsgenoot. Bij recreatiegebied Meerwijck bij Kropswolde heeft hij geprobeerd zelfmoord te plegen. Hij dronk met twee teugen het flesje gif leeg, maar dat werkte minder snel dan gedacht. ,,Ik raakte in paniek en dacht: 'misschien is Marion helemaal niet dood'.”

Om hulp gevraagd

R. ging vanaf het bos terug naar het strand en heeft een man met een hond om hulp gevraagd. Op zijn verzoek is de politie en een ambulance gebeld. Tegen de politie heeft de verdachte direct gezegd dat hij zijn vrouw had vermoord. Dinsdag zei hij zich dat niet te kunnen herinneren. ,,Zij wilde mij verlaten en dat liet ik niet gebeuren”, zou R. hebben gezegd volgens de politieverklaring.

De strafzaak is nog in volle gang. In de loop van de middag wordt de strafeis verwacht.