Espria sleept Drentse gemeenten voor rechter om schenden privacy zorgpersoneel

Zorgconcern Espria heeft vijf Drentse gemeenten voor de rechter gesleept wegens het schenden van de privacy van zorgmedewerkers.

De gemeenten Assen, Tynaarlo, Noordenveld, Midden-Drenthe en Aa en Hunze willen alleen een contract sluiten met de GGZ Drenthe, Icare en De Trans als deze van al hun duizenden medewerkers de diploma- en registratiegegevens en de VOG’s, Verklaring Omtrent Gedrag, overleggen.

De zorgbedrijven vinden dat een schending van de privacywet AVG en vragen zich af hoe veilig de gemeenten al die privégegevens gaan bewaren. Bovendien vinden ze het te veel werk om van alle medewerkers alle persoonsgegevens over te leggen, ook omdat iedere medewerker daar zelf nog weer bezwaar tegen moet kunnen maken.

Vertrouwen goed, controle beter

Espria, het moederconcern van de zorginstellingen, en de vijf gemeenten stonden eerder al voor de rechter om deze kwestie. Het zorgconcern vindt dat de gemeenten wel wat meer vertrouwen mag hebben en heeft aangeboden de gegevens wel anoniem te willen verstrekken. Dat vonden de gemeenten alleen niet voldoende. ,,Vertrouwen is goed, controleren is beter’’, zei de advocaat van de gemeenten destijds.

Espria heeft nu in kort geding duidelijkheid geëist. Daarnaast lopen nog andere rechtszaken over de tarieven. De gemeenten willen volgens Espria te weinig betalen voor de zorg.