GGZ Drenthe wil in 2023 rookvrij zijn

GGZ Drenthe wil over drie jaar volledig rookvrij zijn. Om dat te realiseren heeft de organisatie het project Rookvrij in het leven geroepen. Doel is om medewerkers, en uiteindelijk patiënten, van het roken af te helpen.

Projectleiders Trijnie Rozema en Lilian Stam willen GGZ Drenthe volledig rookvrij krijgen. ,,Dit project is gestart vanuit het Nationaal Preventieakkoord wat ondertekend is door GGZ-Nederland. Vanuit die ondertekening zijn wij bezig om werk- en behandelplekken in de organisatie rookvrij te maken’’, vertelt Lilian Stam.

De beide projectleiders zijn momenteel binnen GGZ Drenthe met twee projecten bezig. Er loopt een traject voor de medewerkers en een apart traject voor de patiënten. Trijnie Rozema: ,,Waar wij mee akkoord zijn gegaan is dat wij volledig rookvrij worden. Ons doel is dat wij in 2023 een volledig rookvrije organisatie hebben. Gezien de maatschappelijke situatie lopen wij als GGZ-organisatie heel erg achter, maar juist als psychiatrisch ziekenhuis hebben wij een belangrijke rol in de gezondheid van mensen.”

Niet roken tijdens werktijd

Een van die plannen zijn dat per 1 februari 2020 personeelsleden tijdens werktijd niet meer mogen roken. Rozema: ,,Wij zijn een gezondheidsorganisatie en willen de gezondheid bevorderen van onze patiënten. We weten allemaal hoe slecht roken daarin is. Wij vinden dan ook, vooral richting medewerkers, dat we de gezondheidssituatie van onze patiënten moeten optimaliseren. Als personeelsleden willen blijven roken is dat uiteraard hun persoonlijke keuze. Maar op het terrein van de GGZ mogen werknemers per 1 februari niet meer roken. ’’

Rokende collega’s snappen het belang wel, volgens Rozema. „Wij werken met mensen die heel kwetsbaar zijn, die over het algemeen toch eerder sterven dan een gezonde normale Nederlander. En als de patiënt rookt, is die stervenskans nog veel groter. Als je dat uitlegt aan onze medewerkers, dan snappen zij wel dat we daar iets aan moeten doen.’’

Behandelafdelingen rookvrij

het is de bedoeling dat in een later stadium alle behandelafdelingen rookvrij worden. Hoe dat er uit gaat zien moet nog worden bekeken. De projectleiders gaan in de loop van volgend jaar met afdelingen in gesprek wat per afdeling een haalbaar doel is.