Vertrektijden alle Groningse en Drentse buslijnen veranderen (en gordels verplicht in Qliners)

Het OV-bureau lanceert vanaf 15 december een compleet nieuwe dienstregeling. Als gevolg wijzigen de vertrektijden op alle lijnen. Verder gaan er een aantal busroutes op de schop, vervallen er enkele haltes en gaat er een nieuwe Qlinerlijn van start.

Vanaf de 15e rijdt snelbus 160 als nieuwe verbinding tijdens de spits van Groningen naar de Eemshaven. In de spits gaat snelbus 160 van de stad Groningen naar de Eemshaven. Ook buslijn 41 (Uithuizen – Appingedam) rijdt via de Eemshaven.

Lijnen rondom rijden vaker

Rondom Groningen zelf gaan de Q-link-lijnen vaker rijden, zoals Q-link 3 (Leek – Lewenborg) en Q-link 4 (Roden – Beijum). Q-link 5 krijgt tussen Groningen en Annen van 9 tot 10 uur extra ritten en rijdt voortaan op zondagmiddag twee keer per uur. Q-link 6 krijgt een nieuwe route in Delfzijl en gaat tussen Appingedam en Groningen tussen 9 en 10 uur vaker rijden.

100 kilometer per uur

De maximumsnelheid van alle Qlinerbussen wordt verder verhoogd naar 100 km per uur. Daarom is het dragen van een gordel in deze bussen, die straks alleen nog maar zitplaatsen hebben, straks verplicht.

Voor extra zitruimte komen er vier nieuwe dubbeldekkers bij en worden er extra ritten in de spits toegevoegd. De Qliners 300 (Emmen – Groningen) en 309 (Assen – Groningen) rijden voortaan alle werkdagen van 6 tot 19 uur minimaal 4 keer per uur.

Streeklijn 110 wordt vervangen

Op de verbinding Assen - Gieten - Veendam vervangt de nieuwe Qliner 310 de streeklijn 110, die ook in de spits en in het weekend vaker gaat rijden. Omdat deze lijn tussen Gieten en Veendam alleen in Bareveld stopt, zal lijn 74 van Emmen via Stadskanaal naar Veendam gaan rijden.

Tot slot wordt ook de dienstregeling in Zuidwest-Drenthe aangepast en komt er een nachtbus op het traject Groningen - Assen en Groningen - Roden - Leek in de donderdagnacht.

Een overzicht met alle wijzigingen en de nieuwe vertrektijden is beschikbaar op de website van Qbuzz: www.qbuzz.nl/gd.