Rattenprobleem in het Noorden: 'Verdacht dat er zo weinig meldingen binnenkomen'

Hebben Groningen en Drenthe een rattenprobleem? Volgens de cijfers valt dat mee. Expert Bastiaan Meerburg vraagt zich af wat die statistieken zeggen over het daadwerkelijke probleem in het Noorden.

De gemeente Emmen telt de meeste meldingen van overlast door ratten in 2018: 215. De gemeente Assen (0 tot 10 meldingen) en gemeente Groningen (10 tot 50 meldingen) kunnen geen exacte cijfers overleggen, maar de overlast in die steden is zeer beperkt.

De drie steden zien dat het aantal meldingen min of meer constant blijft: de teller staat in Emmen tot het derde kwartaal van 2019 op 131. De gemeente Groningen en Assen verwachten ook geen groei dit jaar.

Overlast in andere steden

Dat zijn relatief kleine aantallen vergeleken met steden als Arnhem, Amsterdam en Rotterdam. Die drie gemeenten tellen meer dan 2000 meldingen in 2018, blijkt uit onderzoek van de NOS.

Bastiaan Meerburg, directeur van Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen, betwijfelt of het aantal meldingen alles zegt over het daadwerkelijke probleem in het Noorden.

,,Ik vergelijk het met het aantal meldingen van overlast door de eikenprocessierups in de gemeente Amsterdam. De stad kreeg daar in een jaar 145 belletjes over. Dat terwijl de overlast vele malen groter was’’, zegt Meerburg.

Volgens de directeur van het KAD is het verdacht dat de noordelijke steden zo weinig meldingen van rattenoverlast binnenkrijgen. ,,Ik kan me niet voorstellen dat in Groningen en Assen nauwelijks ratten rondlopen. Het is blijkbaar lastig om overlast te melden, of er gebeurt niks aan. Dat verlaagt de bereidheid van inwoners om aan de bel te trekken.’’

'Situatie nu al echt ernstig'

Meerburg verwacht dat de overlast van ratten in de komende jaren steeds groter wordt. ,,De situatie is nu al echt ernstig. Particulieren mogen nu al geen gifstoffen gebruiken tegen ratten, maar dezelfde middelen zijn nog wel voor muizen te koop. Die worden dus nog steeds gebruikt om rattenoverlast tegen te gaan. Vanaf 2023 zijn ook die verboden.’’

Volgens Meerburg blijven er vanaf dan twee opties over om rattenoverlast tegen te gaan. ,,Particulieren kunnen zelf vallen zetten, maar om daarmee ratten te vangen is heel lastig. Dan blijft de optie om een professional in te huren over. Dat kan flink in de papieren lopen.’’