Eeuwling HVA viert feest op historische grond

Op exact dezelfde datum en dezelfde plek - ‘t Wapen (van Drenthe) - waar honderd jaar geleden de oprichtingsakte werd getekend, vierde de Hockey Vereniging Assen (HVA) dinsdag het eeuwfeest met een receptie.

De hockeyclub werd kort na het verstrijken van de Eerste Wereldoorlog opgericht door 36 mannen - vooral militairen van de officiersclub - en vrouwen.

Kopie oprichtingsakte voor ‘t Wapen

De oprichtingsakte werd geschreven op briefpapier van Het Wapen van Drenthe. Ronald Obbes, de huidige uitbater van Grand Cafe ‘t Wapen - de nieuwe naam van het etablissement na een grondige renovatie - kreeg van voorzitter Piet de Lange een ingelijste kopie van de akte.

HVA ontving uiteraard ook cadeaus. Zo kwam Mark Pel namens de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond met een vaandel. Burgemeester Marco Out overhandigde een jubileumvaas met chocoladeletters en hoofdsponsor Rabobank geld voor een koelvitrine. Dit past in het streven van HVA om een club met alleen gezonde voeding te worden.

Hockeyclub telt nu al bijna 550 leden

HVA telt momenteel bijna 550 leden. ,,Een fors aantal voor een provincieclub’’, zegt De Lange. De vereniging is sterk gegroeid na verhuizing in 2014 naar het Dijkveldpad aan de rand van de wijk Kloosterveen. HVA beschikt hier over drie kunstgrasvelden en een clubhuis.

Rond het eeuwfeest houdt HVA tal van activiteiten. Die zijn enkele maanden geleden al gestart en beleven 20 juni het hoogtepunt met een slotfeest en reünie. Dan wordt ook het boek over honderd jaar hockey in Assen gepresenteerd.