Verdachte (23) broedermoord Assen komt in februari voor de rechter

De rechtbank in Assen buigt zich op 4 februari over de dodelijke schietpartij in een appartement aan de Rolderstraat in Assen.

De 23-jarige verdachte, die vastzit voor het doodschieten van zijn 32-jarige broer, staat dan terecht. Dat bleek dinsdag tijdens een korte zitting bij de rechtbank.

De oudere broer van de Assenaar, die op Curaçao woont, was in juni voor een paar weken in Nederland en logeerde bij zijn broertje aan de Rolderstraat. De verdachte komt zelf ook van Curaçao, maar kwam vorig jaar voor een studie naar Nederland.

Wapen zou per ongeluk zijn afgegaan

Hij ergerde tijdens de logeerpartij aan zijn broer die hem in zijn eigen huis liep te treiteren en kleineerde. Op de avond van 27 juni kregen de twee ruzie. ,,Het was een moment van emotie. Ik wilde een beetje respect van hem”, aldus de Assenaar.

Tijdens de ruzie pakte hij een pistool. ,,Mijn broer zei dat ik zijn respect kreeg als ik hem zou doodschieten. Maar dat was niet mijn bedoeling.” Volgens hem ging het wapen per ongeluk af toen hij een zwaaiende beweging maakte.

De kogel belandde in de halsstreek van het slachtoffer. De Assenaar liep de straat op om hulp te halen. Samen met een voorbijganger probeerde hij zijn broer te helpen, maar die overleed korte tijd later in de ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Schietproeven

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag heeft schietproeven met het pistool gedaan. Daaruit blijkt volgens de rechtbank dat het wapen tijdens het schieten normaal werkt, maar dat het hapert als het wordt doorgeladen. ,,Ik wil dat het NFI nog uitzoekt of het wapen door dit mankement per ongeluk kan zijn afgegaan”, zei de voorzitter van de rechtbank.

Dat onderzoek moet voor 4 februari klaar zijn. Uit psychiatrisch onderzoek blijkt dat de verdachte een stoornis heeft. Volgens zijn advocaat Meindert Doornbos is het belangrijk dat hij behandeld wordt. De man blijft sowieso tot aan de strafzaak vastzitten.