Natuurijs 1928-1929

Assen - Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: Natuurijs

Zodra ’s nachts de temperatuur weer onder nul zakt, begint het bij menigeen al te kriebelen: zouden we deze winter weer op natuurijs kunnen schaatsen? En komt er misschien eindelijk, na 23 jaar, weer een Elfstedentocht? Een enkeling haalt de schaatsen uit het vet om de ijzers alvast te slijpen, je weet immers maar nooit! Toch blijf het voorlopig gissen of we binnen afzienbare tijd het krakende natuurijs weer onder onze voeten kunnen voelen.

Ruim negentig jaar geleden was het wél koud genoeg om te schaatsen op natuurijs. De winter van 1928-1929 staat bekend als één van de koudste winters van de vorige eeuw. Op de Drentse Hoofdvaart zien we hoe een groepje jeugd, onder leiding van J. Bolt, directeur van de gasfabriek, het schaatsen onder de knie probeert te krijgen. In de achtergrond is de torenspits van de voormalige katholieke kerk te zien, die tot halverwege jaren ’30 aan de Vaart stond.

Roept deze foto herinneringen bij u op over schaatsen op de Vaart? Deel ze dan met ons, via facebook.com/drentsarchief

Tekst: Ellen van der Velds