Domotica doe het zelf: 3 manieren om je smart home in te richten

Aangeboden door: Somfy shop

Wanneer je een nieuwe woning betrekt, of een flink renovatieproject ingaat, dan kom je voor de vraag te staan om er direct een smart home van te maken. Er zijn elektriciens die alles voor je kunnen regelen, dat kost je al gauw duizenden euro’s. Je kunt ook een domotica doe het zelf project uitvoeren, van smart verlichting tot aan een slimme rookmelder.

Hier zijn drie manieren om aan de slag te gaan, en een aantal toepassingen die jouw woning nóg slimmer zullen maken. 

1. Met draad 

Als je de gehele woning onder handen wilt nemen zul je waarschijnlijk met draden aan de slag moeten gaan. Denk aan een nieuwe stroomkring voor al die gadgets die stroomvoorziening nodig hebben, kabelgoten maken om de kabels netjes weg te werken etc. Je kunt dit karwei zelf uitvoeren als je er verstand van hebt, een complete woning aanpassen zal je duizenden euro’s kosten bij een professionele elektricien. 

2. Draadloos 

Deze optie is een stuk praktischer en sneller. Er zijn bijvoorbeeld LED lampen die je in een normale fitting kunt draaien en via 2,4 GHz verbinding maken met jouw standaard router. Dat geldt ook voor draadloze luidsprekers en andere gadgets. De communicatie verloopt niet altijd vlekkeloos en je hebt voor sommige apparaten nog steeds extra stopcontacten nodig. Maar als budget oplossing voor bijvoorbeeld een huurwoning kan dit een goede oplossing zijn. 

3. Draadloos met bridge 

De meest praktische en duurzame oplossing is het gebruik van draadloze apparatuur in combinatie met een bridge zoals de Somfy TaHoma of de Google Nest Hub. Je koppelt de apparaten niet direct aan jouw wifi router, die daar niet voor gemaakt is, maar aan een kastje die specifiek is ontwikkeld om smart devices mee te beheren. Je kunt dan via een centrale app alle apparaten bedienen, onderlinge communicatie tussen apparaten instellen en voorkeuze scenario’s maken. 

7 smart home producten die echt een meerwaarde bieden 

 1. Verlichting: De meest eenvoudige manier om te starten met een smart home is een slimme lamp kopen met een standaard fitting. Als je Philips Hue te duur vindt kun je tegenwoordig al bij de Action voor minder dan 10 euro een multicolor smart light peertje kopen. Er is een wifi ontvanger ingebouwd op 2,4 GHz die verbinding maakt met jouw thuisnetwerk. Je kunt de lamp bedienen met de meegeleverde app of met een centrale smart home app

 2. Raamdecoratie: Elektrische gordijnen zoals bijvoorbeeld Somfy ze maakt zijn ideaal om de gordijnen te openen en sluiten wanneer jij dat wilt, zelfs wanneer je niet thuis bent. In plaats van een wekker te zetten gaan de rolgordijnen langzaam open in de ochtend zodat je heerlijk zult ontwaken. En als je laat thuis komt sluiten de gordijnen bij zonsondergang om pottenkijkers buiten te sluiten.

 3. Rookmelder: Dit is misschien wel het meest belangrijke product om ‘slimmer’ te maken, een rookmelder kan levens redden. Een smart home rookmelder laat je ook de lichten bedienen, smart locks openen en een vluchtroute uitstippelen. Dit is een apparaat dat je hopelijk nooit in werking zult zien, maar er wel voor je is mocht er rook in huis zijn. 

 4. Alarmsysteem: Dit is nog een security maatregel die je liever niet als wel gebruikt. Een slim alarmsysteem kan communiceren met jouw smartphone, tablet en andere slimme apparaten. Niet alle detecties zijn een reden voor paniek, via de app kun je precies zien wat er aan de hand is. Je ziet nog meer met...
   
 5. Bewakingscamera: Een draadloze IP camera aansluiten is een heel eenvoudig domotica doe het zelf project wat je veel gemoedsrust zal schenken. Er zijn camera’s voor binnen en buiten. Naast inbrekers vastleggen kun je ook de hond checken als je van huis bent, of de hortensia’s zien bloeien tijdens jouw vakantie in de Alpen.
   
 6. Luidspreker: Zelfs wanneer je al een perfecte hifi installatie in huis hebt adviseren toch op z’n minst om een Google Nest Home Mini te plaatsen. Het geluid is best goed voor zo’n kleine speaker, maar de drie microfoons in combinatie met Google Assistent stelen de show. Doe het licht aan of uit met je stem, vraag naar het weerbericht de komende week of start jouw favoriete Spotify playlist.
   
 7. Sensoren: Alle bovenstaande apparaten kun je optimaal gebruiken door losse sensoren te plaatsen. Bij deuren en ramen als beveiliging, in de keuken of op het toilet, je kunt voortaan handsfree de lichten inschakelen. Met scenario’s kun je een sensor meerdere smart home apparaten laten bedienen. 

We denken dat je hiermee flink wat inspiratie hebt om aan jouw domotica doe het zelf project te beginnen. Zo woon je met meer comfort, veiligheid en plezier!