South African Roadtrip: Een goddelijk optreden

Deze keer een preview voor een Afrikaanse show die op 21 november in Assen in DNK komt. Ik ben in Zwolle in het Odeontheater om alvast een kijkje te nemen. Meestal ben ik wat voorzichtig in mijn uitspraken, maar dit optreden is goddelijk. Betoverend, charmant, hemels, verheven, ontzagwekkend. Het zijn allemaal aanduidingen die passen bij deze voorstelling.

Maar wat maakt deze show nou dan zo bijzonder? Ik heb daar na afloop een tijdje over moeten nadenken. Het is puur, de mensen die optreden zijn echt, ze doen geen theaterkunstje. De mensen op het toneel zien eruit als gewone mensen op straat, geen rare toneelpakjes, maar gewone mensen zoals jij en ik, met een gewoon menselijk postuur.

Tijdens de show krijgen we ook mooie Afrikaanse kostuums te zien, oogstrelend. Dit zijn waarschijnlijk toch wel een soort klederdrachten van Zuid-Afrika. Maar dat weet ik niet, want ik ben nooit in Zuid-Afrika geweest. Mijn roadtrip naar dit exotische buitenland is gelukkig in het theater.

De mensen die vertellen over hun leven tijdens de show. Ze delen met ons hun dilemma’s, hun problemen, en tegenvallers. Dat maakt dat zij geen acteurs zijn, maar dat ze ons iets meer meegeven dan gewoon een avondje uit. Ze stellen niets op een vervelende manier aan de kaak, maar vertellen wel hoe het zit. Het is daar in de township Khayelitsha anders en toch hetzelfde: problemen en geluk tussen mensen verschillen niet van de onze.

De omstandigheden in deze township zijn wel wezenlijk anders. Er ontbreken vele voorzieningen. Er is veel werkloosheid, maar ook huisvesting is daar nog niet vanzelfsprekend. Stromend water en goede gezondheidszorg ontbreken grotendeels en er is een hoge sterfte onder de mensen. Ze nemen mij mee in hun boodschap waar het gaat over liefde geven aan je medemens. Het optimistische toekomstbeeld en de hoop op een mooie toekomst spreekt mee ook heel erg aan.

Apart is het dat deze Afrikaanse mensen binnen vijf minuten de zaal in beweging hebben: het is opzwepend en de muziek heeft een cadans waardoor je mee gaat doen. Ik heb geen van de liedjes verstaan, maar dat hoeft ook niet.  Ik mijmer even weg, ‘Wat als er Nederlanders op het podium hadden gestaan in oud-Hollandse klederdracht…’

Dan was de show totaal anders geweest. Dan hadden we een soort stijve klompendans gezien. Dan hadden we geen uitverkochte show. Maar misschien vinden de mensen in Zuid-Afrika traditionele oudhollandse dans wel weer heel mooi. Het is mij duidelijk dat geloof, optimisme en overtuiging meespeelt in het succes.

‘Wij zijn muziek, wij ademen muziek, wij eten muziek’, zegt een van de mensen van het gezelschap. Het videodecor maakt het plaatje compleet, en geeft me het gevoel alsof ik in Zuid-Afrika ben. Ik ben best wat eenkennig als het om exotische theatervoorstellingen gaat: ‘Wat de boer nait kent dat vret ie niet’. Maar ik zou nu toch zeggen: Hier kun je best naar toe!

Op 21 November in DNK: South African Roadtrip.

Tekst: Wilma van Wijngaarden