Asser ruitengooier gooit eigen glazen niet meer in

Twee jaar geleden werd hij voor de derde keer veroordeeld tot ISD, oftewel de maatregel ‘Inrichting Stelselmatige Daders’. Dat betekent twee jaar gevangenisstraf mét hulp voor draaideurcriminelen.

Accepteer je geen hulp? Dan zit je gewoon twee jaar vast. Voor dat laatste koos Assenaar Marvin P. de eerste twee keer. Maar drie keer lijkt scheepsrecht voor de 43-jarige man, die bij politie en justitie al jarenlang bekendstaat als de ‘ruitengooier’. Hij is, in de nadagen van de derde ISD-maatregel, die hij grotendeels uitzat in Veenhuizen, bezig een nieuw bestaan op te bouwen in Zeeland. Dat bleek dinsdag bij de rechtbank in Assen.

Dakloos sinds 2012

Nadat hij scheidde en zijn baan verloor, raakte de man in 2012 ook zijn huis kwijt. Toen hij begin 2013 door het Leger des Heils in Assen in de vrieskou op straat werd gezet, omdat je daar maximaal een half jaar mag wonen en die tijd erop zat bij hem, ging het mis.

Op een dag gooide hij een ruit in bij het politiebureau aan de Weiersstraat in het centrum van Assen. Hij werd opgepakt en dat was ook precies zijn doel: onderdak en eten. Dat herhaalde zich talloze keren de afgelopen jaren. De man probeerde via instanties een woning en een uitkering te regelen, zodat hij weer onderdak en geld had om zijn leven weer op te bouwen. Maar hij liep bij de reclassering steeds tegen een muur aan, voor zijn gevoel.

Hulpverleners wilden zich met zijn leven gaan bemoeien, maar dat was juist was P. niet wilde: hij wilde alleen een huis en wat geld. ,,Eén keer zou de reclassering me gaan helpen, maar toen stopten ze me in een junkenhol. Ze zeiden dat ze een uitkering voor me geregeld hadden, maar dat bleek niet zo te zijn”, zei P. dinsdag in de rechtszaal. Behandeling vond hij niet nodig, want hij heeft geen drugs- of drankprobleem. Dat liet hij ook weten als hij de afgelopen jaren weer eens moest voor komen voor het stukgooien van een ruit bij de politie in Assen.

Meer vrijheid

Ook tijdens zijn laatste ISD-periode in gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen weigerde hij behandeling. ,,Maar het ging goed, omdat de Penitentiaire Inrichting out of the box ging denken”, las één van de rechters in een verslag. ,,Het was echt maatwerk."

In Norgerhaven kreeg P. de vrijheid om aan zijn toekomst te werken. Hij regelde zelf een huurhuis in Vlissingen, waar hij in het verleden ook heeft gewerkt, en is daar inmiddels ook naartoe verhuisd. Hij heeft meerdere lasopleidingen gevolgd in de gevangenis Veenhuizen en mag zijn laatste examen op 25 november nog in de gevangenis maken, zodat hij alle diploma’s heeft. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ik het ga halen”, aldus P.

Deze keer is de Assenaar zelf naar de rechter gestapt, omdat hij wil dat de ISD vroegtijdig wordt beëindigd. Als einddatum staat 20 december, maar hij wil er 26 november, op de dag dat de rechtbank uitspraak doet, vanaf zijn. Dan is alles in Noord-Nederland afgerond en kan hij zijn leven in Vlissingen verder opbouwen.

'Kleuterklas'

Momenteel reist hij elke zondagavond reist hij met de trein vanuit Zeeland naar Veenhuizen om maandag op tijd te zijn voor zijn schooldag daar. De huur van zijn huis betaalt hij van zijn spaargeld, omdat hij geen uitkering wil. ,,Morgen heb ik een sollicitatiegesprek bij een plafondbedrijf. Ik heb twintig jaar in de plafonds gewerkt en dit werk wil ik aanpakken tot ik mijn laspapieren voor elkaar heb”, legde P. uit.

Op de vraag van de rechtbank of hij positief terugkijkt op zijn derde ISD-periode antwoordde hij ontkennend. ,,Ik zat op de ISD-afdeling in Norgerhaven tussen de verslaafden. Het was net een kleuterklas. Ik kon geen gesprek met ze voeren en heb ze genegeerd. Ik mocht voor de opleiding op de fiets naar Esserheem. Daar was de mentaliteit heel anders, met die gedetineerden kun je tenminste normaal praten.”

De officier van justitie zei dat ze vindt dat P. prima zijn eigen boontjes kan doppen. Ook vormt hij geen risico meer voor de maatschappij. Zij vindt het goed als de ISD-maatregel over twee weken wordt beëindigd.

Uitspraak: 26 november.