Assen zwijgt gedurende veiling Drents schilderij Vincent Van Gogh

Doen ze het, of doen ze het niet? Woensdag wordt bij Sotheby’s in New York een schilderij geveild dat Vincent van Gogh in Drenthe heeft gemaakt.

Een unieke kans voor het Drents Museum om opnieuw een werk van de schilder naar Assen te halen. De prijs lijkt gunstig. Sotheby’s verwacht een opbrengst tussen de 500.000 en 750.000 euro.

Gaat het Drents Museum een serieus bod uitbrengen? Noch de museumdirectie noch het provinciebestuur wil er niets over kwijt. ,,De veiling in New York is mij vanzelfsprekend bekend, maar ik heb er geen commentaar op”, zegt directeur Harry Tupan.

Iets kleiner dan ‘De turfschuit’

Het schilderij dat onder de hamer komt, is uit oktober 1883. Van Gogh verbleef toen in Nieuw-Amsterdam. Het werk stamt uit dezelfde periode als dat het museum sinds 1997 bezit. Het is op dezelfde manier gemaakt, maar iets kleiner.

Bijzonder aan is onder meer dat de nazi’s het werk in juli 1940 hebben geroofd uit de collectie van de Joodse verzamelaar Jacques Goudstikker. Volgens Sotheby’s keerde het na veel omzwervingen pas dit jaar terug bij diens nazaten. Zij brengen het ter veiling.

Veiling Drentse Van Gogh uitzonderlijk

Het komt zelden voor dat een Drentse Van Gogh te koop wordt aangeboden. Dat is niet alleen omdat er weinig zijn, maar ook omdat de meeste schilderijen reeds in collecties van andere musea zitten.

De veiling in New York begint woensdag om 16.00 uur Nederlandse tijd.