Kensington – Time (Universal)

Twee jaar na het album ‘Control’, diverse Ziggo Dome-concerten, het Arena-concert van 2018 en vele festivals was het tijd om op te laden. De mannen van Kensington vertrokken naar Canada en over de ins en outs van deze band/vriendschap-trip lezen we binnenkort ongetwijfeld in de bladen.

De eerste single van het album ‘Time’, ‘Bats’, liet een puntig ritmisch en elektronischer sound horen, voorbode van een koerswijziging? De tweede single ‘What lies ahead’ brengt de terugkeer van de bekende hit-sound van Kensington. In de tekst het gevecht van tijd en relatie. Met ‘Insane’ proef je de drang om je muzikaal te blijven uitdagen, episch en een heerlijk gelaagde sound.

‘Uncharted begint met een akoestisch gitaar en stoeit met de Kensington-dynamiek. Let ook op hoe de zang hier wordt ingezet. In ‘Part of me’ zie je in gedachten de mannen live weer flink uitpakken met hun wall-of-sound, het blijft knap om die catchy songs binnen de 4 minuten te vangen.

Eloi krijgt met z’n zang flink de ruimte in de aangrijpende ballad ‘Chronos’, muzikaal prachtig van opbouw met een opzwepend en instrumentaal tweede stuk. De teksten zijn net als op ‘Control’ donkerder en gaan vooral over het vinden van je eigen weg binnen allerlei (relatie) malheur. Op dat thema gaan de mannen ook flink los in ‘Island’. 

De persoonlijke zoektocht van ‘Ten times the weight’ is één van die gave nummers die muzikaal wat donkerder ingekleurd wordt. En dan ook nog eens met lef en dynamiek. De tweede helft van dit album is intenser: ‘Perfect Family Day’ beukt als een dreigende storm op de kust van het perfecte plaatje. ‘No me’ is een magistraal gevecht met demonen waarin alle muzikale beperkingen overboord gaan.

Muziek maken zonder beperkingen en graven in donkere thema’s en die muzikaal zo van je af raggen, zo hoor ik Kensington graag. Het geeft ze tevens de tools om live het avontuur te zoeken tussen vertrouwde en nieuwe paden met hernieuwde energie. En niet onbelangrijk, een geweldig album! (GJG 10,0)

Tekst: Gert Jan Gjaltema