1960: Vol verwachting…

Assen - Het Drents Archief maakt mensen bewust van hun eigen sporen in het verleden. Deze fotorubriek is daar een voorbeeld van. Onderwerp deze week: ‘Vol verwachting’.

Vol verwachting klopte het hartje van deze kinderen in Assen tijdens de intocht van Sinterklaas in 1960 aan de Brink. Ze hadden er weer een heel jaar op moeten wachten, maar nu was hij eindelijk weer in het land. Waren ze wel braaf genoeg geweest? Zou hij ook bij hen thuis komen? En zouden ze die o zo begeerde pop of die auto krijgen?

’s Avonds zongen ze vol overgave liedjes bij hun schoen, met daarin een wortel voor het paard van de goedheiligman. En ’s ochtends vroeg stoven de blote voetjes van de trap af, over de koude vloer, voor dat ene spannende moment: een cadeautje of toch zo’n akelig zakje zout?

De kinderen van toen zijn de grootouders van nu. Dikke kans dus dat de gespannen koppies op de foto deze zaterdag met hun kleinkinderen langs de Kop van de Vaart staan, wachtend op de Sint en zijn pieten.  En stiekem worden alle bekende liedjes ietwat mummelend en binnensmonds meegezongen, want stel je voor: je wilt bijna zestig jaar na dato toch niet alsnog een zakje zout in je schoen ontvangen?

Meer foto’s van vroeger bekijken? Op facebook.com/drentsarchief delen we regelmatig pareltjes uit ons archief. Ook kunt u daar uw herinneringen delen aan de Sinterklaasintocht.

Tekst: Ellen van der Velds