Informateur richt zich op Asser coalitie van vijf partijen

Informateur Rein Munniksma die het gemeentebestuur in Assen weer op de rit moest krijgen, komt er na vier weken nog niet uit. Hij richt zich nu op een coalitie van vijf partijen.

Munniksma zegt dat minstens twee partijen bij de huidige coalitie moeten aansluiten voor een brede raadsmeerderheid. Dat er al drie wethouders zijn opgestapt, maakt weinig gretig om deel uit te maken van het college, constateert hij.

De informateur is aangesteld om een nieuwe partij te vinden voor de coalitie waar nu ChristenUnie, GroenLinks en VVD in zitten. Sinds Stadspartij Plop er eind september uitstapte, is het een minderheidscoalitie. Daardoor is de begrotingsbehandeling twee weken uitgesteld.

Munniksma: ‘PvdA moet met frisse wethouder komen’ (dus geen Albert Smit)

De PvdA die vier zetels heeft, is voor Munniksma een logische optie. Hij hint erop dat voormalig wethouder Albert Smit dan niet meer terug kan keren in het college. Er zou geen chemie zijn tussen Smit en de huidige wethouders. ,,Voor deelname aan het dagelijks bestuur zal de PvdA moeten kiezen voor een frisse en bij voorkeur ervaren wethouder. Dat deze inwoner van Assen zou moeten zijn komt op de tweede plaats. Deze boodschap is inmiddels bij de PvdA binnen gekomen.’’

Vorige week kwam naar buiten dat raadslid Bert Homan van de VVD ook zou hebben gezegd dat de coalitie wel met de PvdA verder wil, maar dan zonder Smit. De achterban van de VVD zou Smit niet pruimen. Homan ontkent in alle toonaarden dat hij dit gesprek gevoerd heeft.

Vijf partijen

Munniksma gaat nu als informateur aan de slag om te kijken of een college van vijf partijen mogelijk is. Achter de schermen wordt gezegd dat alle fracties in deze ronde een kandidaat-wethouder mogen aandragen en de speerpunten mogen noemen. Munniksma zegt naast inhoudelijke aansluiting vooral op zoek te gaan naar ‘chemie’ tussen de wethouders.