Wilhelmina Ziekenhuis Assen in de wolken met derde plaats in Top 100: 'Dit is een hart onder de riem voor al onze medewerkers'

Bestuursvoorzitter Paul van der Wijk is trots op de derde plaats die het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) inneemt in de Ziekenhuis Top 100 van het . ,,Dit is een hart onder de riem voor al onze medewerkers die elke dag hun uiterste best doen voor onze patiënten.”

Gefeliciteerd, dat moet een fijn begin van de dag zijn geweest.

,,Jazeker. Al moet ik eerlijk bekennen dat we gisteren al wisten dat we derde zijn geworden. Op dat moment was alleen nog niet helemaal duidelijk op welke gronden dat was. Toch hebben we het toen al in kleine kring gevierd. Dit is een hart onder de riem voor al onze medewerkers die elke dag hun uiterste best doen voor onze patiënten.”

De lijst is samengesteld op basis van gegevens die ziekenhuizen verplicht openbaar maken. De hoge klassering van het WZA zal in dat kader geen verrassing zijn?

,,Het voelt vooral als een beloning voor het traject dat we hebben ingezet om onze zorg continu te verbeteren. We willen met onze medische specialisten en verpleegkundigen de volgende stap maken. Maar je weet bij voorbaat nooit welke gegevens er door het AD uitgepikt worden en hoe we ons verhouden tot andere ziekenhuizen. Dat is altijd spannend en toont ook aan dat enige relativering op zijn plek is.”

De controle bij veel patiënten op pijn, ernstige verwardheid en ondervoeding wordt geroemd. Scoort het WZA hoog op de aspecten die u had verwacht?

,,Dat zijn natuurlijk wel punten waar we expliciet op hebben ingezet. Het verbaast me dus niet dat we het op die terreinen goed doen. Maar het is tegelijkertijd ook duidelijk dat we sommige ontwikkelingen op voorhand niet kunnen beïnvloeden. Het aantal complicaties kan bijvoorbeeld ook eens een jaar tegenzitten. Maar er wordt wel elke keer besproken hoe we een en ander in de toekomst kunnen voorkomen."

Er is ook een puntje van kritiek. Het percentage patiënten dat opnieuw onder het mes moet na een operatie vanwege knieletsel is bij het WZA relatief hoog.

,,Ik ben er nog onvoldoende van op de hoogte of we in dat opzicht iets verkeerd doen. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat we op dat vlak simpelweg moeilijkere patiënten hebben dan veel andere ziekenhuizen. We gaan in gesprek met de vakgroep Orthopedie, om uit te zoeken hoe deze score is ontstaan.”

Het WZA keert terug in de top na de achttiende plaats van vorig jaar. Hoe verklaart u de opmars?

,,Dat is voor mij lastig om te zeggen, omdat ik vorig jaar nog niet werkzaam was voor het WZA. Dat we terugkeren aan de top, is in elk geval geweldig. Daar zijn we heel blij mee en oprecht trots op. Zo’n klassering is voor een streekziekenhuis als het onze heel positief. We kijken blijkbaar op een goede manier naar de kwaliteit van zorg. Dit is een mooie waardering.”

Tot slot: wordt er vandaag taart aangesneden in het ziekenhuis?

,,Vandaag niet, maar we zorgen ervoor dat onze medewerkers op de verschillende afdelingen dinsdag of woensdag iets leuks tegemoet kunnen zien. Dat hebben ze dubben en dwars verdiend.”