Gemeente Assen moet 1,7 miljoen betalen aan Tuincentrum Rudolphus

De gemeente Assen moet tuincentrum Rudolphus 1,7 miljoen euro schadevergoeding betalen voor een afgeblazen verhuizing. Die uitspraak deed de rechter deze week.

Al jarenlang is de gemeente Assen in conflict met Rudolphus Tuinmarkt over de verhuizing van het bedrijf. Het aan de Graswijk gelegen tuincentrum werd door de gemeente zo’n jaar of tien geleden als obstakel gezien bij de ontwikkeling van het nieuwe bedrijvenpark Assen-Zuid.

Taxatierapport

Een nieuwe locatie werd toegezegd aan de Amelte 20, aan de weg van Assen naar Rolde. Maar omdat de ontwikkeling van Assen-Zuid maar niet op gang wilde komen, werd de verhuizing afgeblazen. Dat terwijl volgens Rudolphus al verregaande afspraken op tafel lagen.

Het conflict sleepte zich jaren voort en vele procedures volgden elkaar op. Rudolphus eiste na een taxatierapport ruim 2,5 miljoen euro schadevergoeding en is ondertussen zelf op zoek naar een andere locatie. De rechter stelde het tuincentrum deze week in het gelijk, maar haalde wel het getaxeerde bedrag van de Amelte 20 van het totaal af. Hierdoor blijft bijna 1,7 miljoen euro over. Hier komen voor de gemeente onder meer de proceskosten nog bij op.

Fout in vonnis

Het vonnis van de rechtbank Assen lijkt wel een fout te bevatten. Rudolphus claimde in 2017 2 miljoen euro voorschot van de gemeente voor de verhuizing. In eerste instantie maakte de rechter hier 1 miljoen euro van, maar afgelopen maand kreeg het tuincentrum van het gerechtshof alsnog gelijk. De 2 miljoen heeft de gemeente inmiddels overgemaakt.

In het nieuwste vonnis wordt echter nog gesproken over het oude voorschot van 1 miljoen euro. En dat maakt een groot verschil, legt Kors van Bladeren, juridisch adviseur van Rudolphus, uit. „Volgens het vonnis krijgt Rudolphus nog bijna 7 ton. Maar als je uitgaat van een voorschot van 2 miljoen euro, dan moet Rudolphus een deel van het voorschot juist terugbetalen.”

Zowel de advocaat van Rudolphus als de gemeente Assen zijn op dit moment het vonnis aan het bestuderen.