Commissie zaagt gemeente Assen door over rondvaartboot Fluisteraar

,,De financiële positie van de rondvaartboot De Fluisteraar is de reden dat de aanvraag voor subsidie is afgewezen.’’ Dat stelde de gemeente Assen dinsdag in de algemene bezwarencommissie.

Meer dan gebruikelijk werd de gemeente doorgezaagd over het niet verstrekken van 15.000 euro voor het project. De Fluisteraar heeft 30.000 euro nodig voor onderhoud en om weer te kunnen varen.

De boot ligt al maanden stil op een werf in Harlingen en heeft 11.000 euro aan boekingen misgelopen. Het college weigert de 15.000 euro subsidie beschikbaar te stellen.

‘Wij hebben gratis voor de gemeente gevaren’

Daardoor krijgt het project ook niet de 10.000 euro die de provincie zou geven als de gemeente zou meedoen. De hele gang van zaken vinden de stichtingen achter De Fluisteraar (stichting Phusis, Waterwerk en Varen in Assen) vreemd.

De Fluisteraar is in 2010 gebouwd door jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. ,,Toen de boot in 2015 ging varen was de gemeente laaiend enthousiast en zijn we altijd erkend als de rondvaartboot in Assen.’’

Gemeentewoordvoerder: ‘Koehandel met liggeld’

Het project kwam in de financiële problemen, onder meer door het liggeld. De toenmalige wethouder Albert Smit (PvdA) sloot een deal met de stichtingen over liggeld.

,,We zouden eerst 100 euro per jaar betalen, toen 200 euro, daarna 300 en 400 en dat zou na vier jaar geïndexeerd worden, was de afspraak. Het verbaasde ons dan ook dat wij telkens een rekening kregen als we ergens hadden stilgelegen. Nota bene terwijl we gratis voor de gemeente bijvoorbeeld een tonnetje haring hadden bezorgd voor een evenement’’, zegt een woordvoerder van De Fluisteraar.

De gemeentewoordvoerder erkent de deal, maar bekritiseert de gang van zaken: ,,Verbazingwekkend hoe hier koehandel is gespeeld met liggeld. Het college heeft daar geen bevoegdheid toe, daar had een ontheffingsambtenaar aan te pas moeten komen.’’

Discussie over doorstroom naar werk

Volgens de gemeente is dit niet waarom de subsidieaanvraag is afgewezen. ,,Waarom dan wel’’, vroeg de bezwarencommissie meermaals. De woordvoerder van de gemeente wees op de beslissingsvrijheid die het college heeft over subsidies.

Daarnaast zouden er geen mensen zijn doorgestroomd naar een baan. De stichting bestrijdt dit, en zegt dat er negentien mensen zijn doorgestroomd naar werk.

Over een paar weken volgt de uitspraak.