Wat je moet weten over de toekomst van kunstmatige intelligentie

Aangeboden door: Pokerstars

Het blijft hot topic, ook al hebben we al tientallen jaren met kunstmatige intelligentie te maken. De laatste 15 jaar echter is de populariteit van de kennis technologie snel groeiende.

Voor diegenen die het nog niet zo goed weten, kunstmatige intelligentie kan worden omschreven als: computer algoritmes die de cognitieve capaciteiten van de mens kunnen reproduceren.

Er is heel veel bereikt dankzij het toepassen van kunstmatige intelligentie, waardoor grote stappen in verschillende sectoren genomen konden worden. Maar wat is eigenlijk de potentie van de kennis technologie, en wat kunnen we in de toekomst verwachten?

Het beantwoorden van deze vraag is natuurlijk niet makkelijk, maar we kunnen ons een idee vormen van wat de volgende stappen in de a.i.(artificial intelligence) zullen zijn.

A.I. kan ons al verslaan in de sport


Bron: Mohamed Hassan

We hebben het hier over de denksporten zoals schaak en poker. In beide sporten moet de speler het zien te winnen door zijn of haar denkkracht en goede uitvoering van de vooraf geplande strategieën. In deze sporten zijn geen fysieke inspanningen voor de sport vereist om een spel te winnen.

De zogenaamde denksporten zijn een perfect platform voor kunstmatige intelligentie om in uit te blinken, omdat hier geen bulkige machines nodig zijn om bewegingen als springen en rennen te imiteren zoals dat nodig zou zijn voor voet of basketbal.

Juist hierom hebben veel onderzoekers op het gebied van kunstmatige intelligentie hun attentie op poker en a.i. gericht, en de resultaten zijn opzienbarend.

In het spel poker gaat het gaat het over hand waarden, en er zijn ongeveer tien handwaarden die je zou moeten kennen. De professionals in deze sport bestuderen meer dan deze tien en gaan veel dieper in op strategie gerelateerde acties. De machine kan deze informatie veel sneller verwerken wat natuurlijk een groot voordeel is.

Niet zo lang geleden heeft men een demonstratie van de kracht van kunstmatige intelligentie laten zien in poker. Pluribus, een a.i. Machine ontworpen door Facebook in samenwerking met Carnegie Mellon University in de Verenigde Staten, heeft verschillende van werelds beste pokerspelers tijdens een langdurend spel verslagen. 

De intelligente machine speelde tegen zeven spelers, twee van hen, de wereld kampioenen Chris Ferguson en Darren Elias. Er werden 10.000 poker rondes gespeeld in 12 dagen en het resulteerde in een overweldigende overwinning voor de intelligente Pluribus.

“De potentie om tegen zeven andere spelers te kunnen spelen in zo'n ingewikkeld spel, biedt nieuwe mogelijkheden om kunstmatige intelligentie te gebruiken om een breed scala een echte problemen op te lossen,” geeft Tuomas Sandholm aan, een professor van wetenschappelijk computergebruik aan de universiteit. Hij ontwikkelde de Pluribus in samenwerking met Noam Brown een facebook wetenschapper welke aan zijn doctoraat werkt op Carnegie Mellon.

Zoals Toumas terecht zei; de machine om mensen te verslaan in poker is geen experiment ondernomen uit nieuwsgierigheid, maar een een aanzienlijke stap die een groter inzicht geeft in het toekomstige potentieel van deze technologie.

Volgens Noam Brown geeft deze overwinning aan hoe de machine probeert menselijk gedrag te voorspellen, wat een enorm scala aan mogelijkheden opent in kunstmatige intelligentie.

Is kunstmatige intelligentie zoals weergegeven in videogames zinvol?


Bron: Colton Vand

De video game industrie onderzoekt de mogelijkheid van a.i. al tijden, en in de laatste jaren is het het onderwerp of verschillende van de meest populaire spellen ter wereld, zoals bijvoorbeeld het spel Detroit: Become Human. Het werd vorig jaar door Quantic dreams gelanceerd, waar toen een erg belangrijke vraag naar boven kwam betreft de toekomst van artificiële intelligentie: kan het onze samenleving bedreigen?

Het is nog te vroeg om die vraag goed te kunnen beantwoorden, feit is dat de weergegeven realiteit in Detroit: Become Human nog aardig fictie is, vooral omdat de bijna apocalyptische scene zich in het jaar 2030 afspeelt. De massaproductie van androids, die bijna alle dagelijkse taken van de mens op zich kunnen nemen, en welke ook nog emoties kunnen beleven, lijkt op iets waar we nog lang op kunnen wachten.

Het is daarom niet te verwachten dat in de komende jaren kunstmatige intelligentie op het niveau van Detroit: Become Human zal komen. De technologie zal meer worden toegepast door grote bedrijven in methoden om gebeurtenissen te voorspellen en basistaken te volbrengen.

Inspanningen om a.i. algemeen geaccepteerd te maken


Bron: Mike MacKenzie

Een van de grootste uitdagingen in de kunstmatige intelligentie, welk ook een belangrijk topic in Nederland is,  is dat het nog niet zo wordt geaccepteerd door de samenleving als met graag zou willen zien, a.i. wordt vaak verkeerd begrepen.

Des te belangrijker is dat kunstmatige intelligentie, een technische term en moeilijk te begrijpen, de uitdaging aangaat om deze misverstanden op te lichten en goed uit te leggen hoe deze technologie werkt.

James Manyika en Jacques Bughin van het  McKinsey Global Institute, experts op dit gebied zeggen het volgende hierover; De “zwarte doos“ complexiteit van diepgaande leertechnieken zorgt voor de uitdaging van verklaarbaarheid“, of het laten zien welke factoren tot een beslissing of voorspelling leidden, en op welke manier.

Nog een uitdaging is artificiële intelligentie producten te kunnen verkopen tegen een prijs die voor meerdere toegankelijk is. Vandaag de dag zijn de meeste afgeleiden nog prijzig waardoor het maar voor een kleine groep toegankelijk wordt gemaakt. De komende jaren is het waarschijnlijk dat experts a.i. technologie toegankelijker in zowel begrip als de aanschaf zullen maken voor het grote publiek.

Grotere investeringen door de grote spelers


Bron: Shawn Collins

Alle grote bedrijven vinden het in hun belang voorop te blijven lopen in hun sector, en het is natuurlijk geen verrassing dat velen dit met de hulp van kunstmatige intelligentie kunnen doen. Dit staat dan ook hoog op de investeringsagenda van verschillende reuzen in de investeringsmarkt. Onder deze investeerders zijn Facebook, Google, Apple en Tesla welke miljoenen in grote projecten gebaseerd op kunstmatige intelligentie aan het investeren zijn

Google en Facebook zijn enkele van de bedrijven die deze projecten het meest toegewijd zijn, met meerdere projecten tegelijkertijd gebaseerd op kunstmatige intelligentie. Een van de projecten van   Google bijvoorbeeld onderzoekt autos die zelfstandig rijden met behulp van de nieuwe technologie, maar ze investeren ook in projecten voor hulpmiddelen om de effectief een hongersnood te kunnen bestrijden.

Er is een hoop enthousiasme en potentieel in de a.i., alsmede onzekerheden betreffende de correcte toepassing van deze technologie in de samenleving. Maar feit is dat dit thema hoog op de lijst staat en een onderwerp blijft voor reflectie en grote investeringen van miljoenen dollars die nog geïnvesteerd gaan worden.