OM vindt betasten meisje in bus Hoogeveen strafbaar: hoger beroep tegen vrijspraak man uit Winschoten

Een 24-jarige man uit Winschoten heeft zich volgens het Openbaar Ministerie wel schuldig gemaakt aan ontuchtige handelingen bij een destijds 17-jarig meisje in de bus van Hardenberg naar Hoogeveen. De man is door de rechtbank in Assen vrijgesproken, maar het OM is in hoger beroep gegaan.

De man raakte in de bus meerdere keren haar bovenbeen aan. Zij heeft verklaard dat hij ook zijn hand onder haar billen legde. Het slachtoffer kon naar eigen zeggen geen kant op en was verstijfd van angst.

De verklaring bij de politie legde het meisje op 18 januari vorig jaar af, nadat ze in Hoogeveen de bus was uitgestapt. Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie zestig uur werkstraf en twee weken voorwaardelijke celstraf tegen de Winschoter. De rechtbank kwam tot vrijspraak. Dit was een grote teleurstelling voor het slachtoffer, de inmiddels 19-jarige Drentse mbo-student Anouk.

Rechtbank: gezien de context geen ontucht

De rechtbank vindt dat vaststaat dat de man haar bovenbeen heeft aangeraakt. Volgens de rechtbank is er geen bewijs dat hij ook aan haar billen zat. De verdachte is, twee weken na de zitting, vrijgesproken. Volgens de rechtbank is het enkele aanraken van het bovenbeen van het meisje, zonder dat hij blijk heeft gegeven van een seksuele intentie bij deze gedragingen, onvoldoende om te worden gekwalificeerd als strijdig met de sociaal-ethische norm. ,,Ook gezien de overige omstandigheden van het geval en de context waarin het plaatsvond, acht de rechtbank niet bewezen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare handelingen.”

OM: man had seksuele intentie

Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met het oordeel van de rechtbank en is in hoger beroep gegaan. Volgens het OM blijkt uit de aangifte van Anouk en de op de strafzitting getoonde beelden dat de man niet alleen haar been maar ook haar billen aanraakt. De verdachte heeft verklaard dat hij haar aanraakte, omdat hij zijn telefoon pakte. ,,Maar op basis van de beelden kunnen we zien dat dit niet het geval was”, zegt een woordvoerder van het OM.

Volgens het OM blijkt ook uit zijn gedrag dat de aanrakingen met een een seksuele intentie zijn gedaan. ,,Hij zegt op het station dat ze zo mooi is, in de bus kijkt hij haar indringend aan, gaat naast haar zit en raakt haar aan op moment dat hij denkt dat zij niet kijkt. Zij kan geen kant op. Na het uitstappen op het station laat hij haar nog niet met rust. Hij vraagt of ze wordt opgehaald door haar vriendje.”

Minderjarig meisje

De man heeft, zo stelt het OM, bij de politie en op de strafzitting in de rechtbank meermalen aangegeven dat hij fout is geweest. ,,Het is duidelijk dat de verdachte zich aangetrokken voelde tot het meisje. Gezien de context is zijn handelen wel in strijd met de sociaal- ethische norm. Helemaal omdat het ging om een minderjarig meisje dat met de bus van en naar school gaat.”

Anouk opgelucht over hoger beroep

Slachtoffer Anouk is opgelucht dat het OM in hoger beroep gaat. ,,Toen ik de rechter het vonnis hoorde uitspreken, dacht ik dat het over een andere zaak ging. Vrijspraak. Ik kon het niet geloven. Ik was tevreden met die strafeis. De officier van justitie verwoordde het heel goed. Gezien het verloop van de zitting en de eis had ik nooit verwacht dat de rechtbank hem zou vrijspreken. Daarom kwam die klap extra hard aan.”

Uitgebreid interview met slachtoffer

Maandag is op DvhN online en in de krant een uitgebreid interview met Anouk te lezen. De Drentse doet haar verhaal, omdat zij het belangrijk vindt dat andere meiden en vrouwen lezen wat ze kunnen doen bij ongewenst seksueel gedrag. Zij hoopt dat meer slachtoffers aangifte doen, zodat aanranders en verkrachters gestopt worden en niet opnieuw toe kunnen slaan.