Godfried Westen vertelt tijdens de Duurzame Huizen Route

BOVENSMILDE - Door een nieuwsbericht over subsidie op zonneboilers en zonnepanelen begon Godfried Westen zich in 2009 te verdiepen in duurzaam wonen. Dat gaat bij hem verder dan het huis, want ook de tuin krijgt voldoende aandacht. In het dagelijkse leven zet hij zich in via de lokale energiecoöperatie om zijn omgeving bewust te maken op energiegebied.

Samen met zijn vrouw woont hij in een twee-onder-een-kap woning in Bovensmilde. Het huis is toonaangevend voor een laagdrempelige wijze van verduurzamen. Tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 2 en 9 november zijn er in heel Nederland weer honderden woningen te bezoeken. Het huis van Westen is te bezoeken op 9 november.

Wie met Godfried Westen spreekt, zal het niet ontgaan dat hij van de natuur houdt. “Ik heb een wilde tuin. Wat daar aan insecten voorkomt… dat is ongelooflijk”, vertelt hij. “Er staan veel heemplanten, die van nature in dit gebied voorkomen. Daarnaast heb ik ook drie regentonnen, maar ik zet er graag nog een paar bij.” Hij vindt duurzaamheid in de tuin minstens zo belangrijk als in huis: “Wat mij betreft zetten ze in het bouwvoorschrift dat je maximaal 15 tot 20 procent van de tuin mag verstenen.” Godfried Westen legt uit dat het om een manier van denken gaat: “Wij hebben altijd zoveel mussen en merels in de tuin. Ook mieren laten we hun gang gaan, die zijn blijkbaar een belangrijke bron van eiwitten voor merels en mussen. Tja… soms verzakt er wel eens een tegeltje, maar wat maakt mij dat uit. We moeten er anders mee leren omgaan.”

Beperkte toepassingen

In 2006 is echtpaar Westen in de woning in Bovensmilde komen wonen. Toen waren er beperkte duurzame toepassingen aanwezig. “In 1989 gold het bouwvoorschrift al, maar blijkbaar hadden ze zich daar niet goed aan gehouden”, verklaart Westen. Als eerste schaften ze een zonneboiler en zes zonnepanelen aan, onder andere vanwege een aantrekkelijke subsidie.

“Eigenlijk hadden we meteen twaalf zonnepanelen moeten installeren, want we moesten uitbreiden, waardoor de installatiekosten dubbel waren”, blikt hij terug. Naar aanleiding van berichtgeving over aardgasvrij wonen besloten ze later om ook hun gaskookplaat in te wisselen voor een inductie variant en een elektrische boiler in huis te halen.

Infraroodverwarming

In de studeerkamer van Godfried Westen hangt het enige infraroodpaneel in huis. “De woonkamer ligt op het zuiden en daar zit de thermosstaat. ’s Winters wordt het daar vrij snel warm. Mijn studeerkamer ligt echter op het noorden en dan wordt het koud, omdat de verwarming afslaat. Met het paneel kan ik goed bij-verwarmen.”

Om de energievraag te beperken is er vloer-, bodem- en spouwmuurisolatie toegepast. “Er zat bijna niets in de spouwmuur. Toen hebben we er van die balletjes in laten spuiten. Maar daar zijn we niet zo blij mee, want ik kom ze steeds weer tegen in de tuin”, beschrijft Godfried Westen. “Daarnaast merk ik er niet zo veel van op mijn gasrekening.”

Het dubbel glas in de woning hebben ze zo gelaten en ook lieten ze het dak onaangeroerd. “Dat is vrij goed gedaan tijdens de bouw; daarnaast verblijven we niet op zolder.” Om de laatste stap te zetten en het huis volledig aardgasvrij te maken, denkt Godfried na over een warmtepomp. “Maar ik wacht de ontwikkelingen nog even af”, besluit hij.

Verschillende verhalen

Het echtpaar Westen heeft bijna alle duurzame maatregelen door bedrijven laten uitvoeren. “Ik heb de kennis zelf niet in huis en heb mij via internet verdiept. Destijds was in onze omgeving niemand hier echt in geïnteresseerd.” Wel merkt Godfried Westen dat het lastig is voor bedrijven om met huiseigenaren mee te denken. Zo waren er vijf installateurs die een ander verhaal over de zonneboiler vertelde. “De prijzen verschilden zonder reden erg van elkaar”, vertelt hij. “Uiteindelijk ben ik er uitgekomen.”

Qua besparing komt echtpaar Westen op zo’n 1000 m3 gas per jaar, 500 m3 minder dan voorheen. Godfried Westen vindt energie die je niet gebruikt de beste besparing. “Daarom adviseer ik anderen te beginnen met besparen. Ga voor het laaghangende fruit. Koop ledverlichting, ontlucht je radiator, zet de temperatuur van je cv ketel lager en doe de gordijnen dicht in de winter.” Godfried is voorzitter van energiecoöperatie Duurzaam Bovensmilde. “We willen mensen helpen goede keuzes te maken en te begeleiden in dit traject. Ook ondersteunen we lokale, duurzame initiatieven en opwekprojecten”, zo besluit hij.

De woning in Bovensmilde is te bezoeken op 9 november, tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Inschrijven kan via www.duurzamehuizenroute.nl.