Drents Museum wint Tentoonstellingsprijs 2019 met Iran-tentoonstelling

Het Drents Museum in Assen is de winnaar geworden van van de Museumtijdschrift Tentoonstellingsprijs 2019 met de expositie ‘Iran, Bakermat van de beschaving’.

Dat werd vrijdag in Kunstmuseum Den Haag bekendgemaakt door directeur Adriana Esmeijer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het museum ontving voor de archeologietentoonstelling ‘Iran, Bakermat van de beschaving’ een cheque van 10.000 euro.

Meer dan 16.000 museumliefhebbers brachten een stem uit. Dat is ruim drie keer zoveel als tijdens de eerste verkiezing in 2018. Het Drents Museum won met een ruime meerderheid van de stemmen.

Publieksprijs

Directeur Harry Tupan van het Drents Museum is bijzonder ingenomen met het behalen van de prijs „Bijzonder eervol en prachtig dat het Drents Museum als winnaar uit de bus is gekomen. Vooral omdat het een publieksprijs is, waarbij het Nederlandse publiek haar waardering uitspreekt, want als museum doe je het voor de mensen.”

Hoewel de strijd tot het laatste moment spannend en onbeslist was, heeft opnieuw een grote, archeologische tentoonstelling de verkiezing gewonnen (vorig jaar was dat ‘Nineveh’ van het Rijksmuseum van Oudheden). Net als vorig jaar, waarbij de winnaar de legendarische stad Nineveh gelegen in het huidige Irak in al zijn grootsheid tot leven bracht, gaat het dit keer om een gebied, namelijk Iran, dat regelmatig negatief in het nieuws is.

Totaalervaring

Wat mensen vooral waarderen is de kwalitatief hoogstaande totaalervaring. De tentoonstelling was zowel sprookjesachtig als leerzaam en verruimde de blik, in die zin dat mensen vanuit het nieuws in kranten en televisiejournaals een ander beeld hebben gekregen van Iran. Het is goed om weer eens onder de aandacht te brengen, vinden mensen, dat ver voordat het westen zich ontwikkelde in het oosten sprake was van een hoogstaande beschaving met veel kennis en kunde.

Spectaculaire vormgeving

De tamelijk spectaculaire vormgeving van de tentoonstelling, als een oosterse bazaar met een op ware grootte nagemaakte rotswand, maakte het mogelijk om voor even deel uit te maken van een andere tijd en een andere cultuur. Daarbij wordt ook de duidelijke, toegankelijke informatie zeer op prijs gesteld.

De top 3

Er waren tien tentoonstellingen genomineerd voor de prijs. Escher op reis van het Fries Museum in Leeuwarden werd tweede en Studio Drift: Coded Nature in het Stedelijk Museum Amsterdam derde.

Adriana Esmeijer, directeur Prins Bernhard Cultuurfonds, is juryvoorzitter. De andere juryleden zijn Peter van Duinen, directeur Vrije Academie, en Marina de Vries, hoofdredacteur Museumtijdschrift.