​Nasrdin Dchar: Ja! Een absolute aanrader

​Hsuma is een Marokkaanse Term die een gevoel van schaamte beschrijft. Iets wat je echt niet kan bespreken met je familie, want dan staat je hele huis in rep en roer. In ‘Ja!’ wordt deze term onder de loep genomen, terwijl we de geschiedenis van Nasrdin en zijn vrouw ontdekken.

Na haast verdwaald te zijn op station Utrecht kwamen mijn vriend en ik eindelijk aan bij het theater De Kom, waar we in de foyer tot de ontdekking kwamen dat bezoekers in onze leeftijdscategorie ver te zoeken waren. Het onderwerp huwelijk valt kennelijk niet perse in de smaak bij het jongere publiek. Gelukkig hoeft dat niks te zeggen, dus met volle verwachtingen namen we onze plekken in in de zaal.

De voorstelling gaat over hoe Nasrdin zijn vrouw Amy heeft ontmoet, en wat hun relatie heeft moeten verduren voordat ze uiteindelijk trouwden. In het begin durfde de jong Nasrdin zijn vader nauwelijks te vertellen dat hij een vriendinnetje had, laat staan dat het geen Marokkaans meisje was. Over huwelijk durfde hij lang niet te beginnen, tot hij haar na 10 jaar eindelijk ten huwelijk vroeg.

Vlak daarna begint hun eerste ruzie wanneer ze hun huwelijk bespreken en op een cultureel vlak recht tegenover elkaar komen te staan. Jaren later, wanneer zijn toenmalige verloofde weer over het huwelijk begint dat ze al die tijd hadden uitgesteld, komt Nardin erachter dat hij niet meer wil trouwen. Na vervolgens een periode geproefd te kunnen hebben van het vrijgezellenleven, realiseert Nasrdin zich dat hij toch weer bij Amy wil zijn. Nadat ze hun verschillen bespreken en aanpakken kunnen ze eindelijk trouwen.

Op humoristische wijze worden alle personages in het verhaal gespeeld door Nasrdin zelf. Hij gaat hele dialogen met zichzelf aan als hij en zijn eigen vader, of hij en Amy. Nasrdin weet inzicht te geven in zijn eigen twijfels, en zijn angst om zijn familie teleur te stellen. De getalenteerde acteur weet alle personages overtuigend neer te zetten, je zou haast vergeten dat je maar naar één man zit te kijken.

De voorstelling geeft een diep inzicht in de Marokkaanse cultuur, en hoe cultuurverschillen in relaties een obstakel kunnen vormen. Met een hartverwarmend verhaal met humoristische elementen word je aan het denken gezet over angst voor schaamte en twijfels.

Kortom, ik zou de voorstelling Ja! absoluut aanraden!

Tekst: Tom Eggens