Voor geweld veroordeelde ex-man bedreigt Meppelse: Uiteindelijk zal ik je vernietigen

Ze is doodsbang dat haar ex-man haar gaat vermoorden zodra hij uit de gevangenis komt. Dat ze zo’n stalkingsslachtoffer wordt, van wie achteraf wordt gezegd: we hadden haar beter moeten beschermen.

De vrouw uit Meppel zit maandag met haar slachtofferadvocaat in de rechtbank in Assen. De Meppelse kijkt bezorgd. Haar grootste angst is dat haar ex-echtgenoot wordt vrijgelaten. De vader van haar kinderen, die eerder door de rechtbank is veroordeeld voor een poging om haar te vermoorden, zou haar na het uitzitten van zijn straf doodsbedreigingen hebben gestuurd. In hoger beroep werd hij schuldig bevonden aan zware mishandeling van de Meppelse. Hij kreeg 36 maanden cel, waarvan tien voorwaardelijk.

Stuk vuil

Die straf heeft hij uitgezeten. Vanwege de nieuwe verdenkingen zit de verdachte opnieuw vast. De man wordt ervan verdacht dat hij zijn ex-vrouw via Facebook heeft bedreigd. Hij schreef bijvoorbeeld. ,,Er is geen plek op deze wereld of steen, waar jij onder kunt kruipen. Uiteindelijk zal ik je vinden en vernietigen als het stuk vuil dat jij in werkelijkheid bent.”

Maandag zou de strafzaak tegen hem behandeld worden. Maar de man verscheen niet. Hij heeft er volgens zijn advocaat Ruben Kool voor gekozen om in zijn cel te blijven. ,,Het was te emotioneel voor hem om naar de zitting te komen.” De officier van justitie vindt dat de strafzaak niet behandeld kan worden zonder de verdachte. Ook de rechtbank wil zijn verhaal horen. Er wordt zo snel mogelijk een nieuwe zitting gepland. De man moet dan komen, of hij nu wil of niet.

Voorgeschiedenis

Zijn advocaat wilde dat de zaak wel werd behandeld. Hij vindt ook dat de man vrijgelaten moet worden. ,,Het gaat om een bedreiging, waarvoor zonder de voorgeschiedenis alleen een geldboete zou worden gegeven. Hij zit al sinds maart vast. Het is niet de verwachting dat hij een langdurige gevangenisstraf zal krijgen.” Maar de officier verzocht de rechtbank om de man vast te houden tot de strafzaak kan worden behandeld. ,,Het is juist de context en de geschiedenis die deze zaak kleurt. Hij is in herhaling gevallen.”

Vrees voor veiligheid

De rechtbank vindt ook dat de verdachte in de gevangenis moet blijven. ,,Er zijn voldoende ernstige bezwaren tegen zijn vrijlating in de vorm van de aangifte van het slachtoffer en zijn eigen verklaring bij de politie. Het gaat om een veelheid van dreigende berichten die hij heeft gestuurd. Er is vrees voor de veiligheid van andere mensen.” De Meppelse had volgens haar advocaat Mireille Lousberg liefst de zaak achter de rug gehad. ,,Ze heeft wel begrip voor de beslissing van de rechtbank. Ook is mijn cliënt blij dat hij niet vrijkomt. Dan heeft ze tenminste nog een tijdje rust.”