Eigenaar Renzo eist strengere handhaving aanlijngebod Landjes van Marsdijk

Als iedereen zich netjes aan de regels houdt en in de Landjes van Marsdijk zijn honden aangelijnd houdt, is er niks aan de hand, zei de eigenaar van de omstreden hond Renzo maandag bij de Raad van State.

Daar vocht eigenaar Paul Rook een eerder besluit van het Assense gemeentebestuur aan om zijn Rottweiler Renzo in beslag te nemen, nadat hij een keer geen muilkorf droeg. Hoewel de Assenaar na een spoeduitspraak van de Raad van afgelopen mei Renzo al weer vier maanden zonder enig incident thuis heeft, wil hij alsnog duidelijkheid over de vraag of Assen de hond zomaar in beslag mocht nemen. Verder wil hij antwoord op de vragen wie de enorm hoge kosten voor de inbeslagname en bewaring gaat betalen en de eventuele schadeclaims.

Tijdens de bodemrechtszaak in Den Haag bleek al snel dat de gemeente niet krijgt waarop ze rekende. Assen wil graag een principe-uitspraak van de Raad over de inbeslagname. Maar die gaat de Raad in deze zaak niet geven, maakte rechter en staatsraad Dick Slump duidelijk. Wel drong hij er bij de gemeente en Rook op aan om een gezamenlijke oplossing te vinden voor de openstaande conflictpunten. Want duidelijk is dat Renzo, ongeacht de uitspraak, bij zijn baasje en zijn gezin mag blijven. Assen wil de hond ook niet terug. Zeker niet nu hij na een castratie veel rustiger lijkt geworden en er geen incidenten meer zijn geweest.

Uiteindelijk gingen Assen en Rook tijdens de zitting akkoord om gezamenlijk om de tafel een oplossing voor het kosten- en schadeverhaal te vinden. Overigens merkte Rook nog op dat de gemeente Assen veel te laks is met de handhaving van het aanlijngebod in de Landjes van Marsdijk.

Het feit dat Renzo een muilkorfgebod kreeg kwam na een aantal bijtincidenten in 2016 met andere honden waaronder ‘Ben.’ ,,En Ben, de aanstichter van al die incidenten, loopt ook nu nog steeds zonder lijn rond in de Landjes. Dat kan toch niet. Als iedereen zich aan de regels houdt en de gemeente strenger optreedt tegen loslopende honden in de Landjes is er niets meer aan hand”, aldus Rook. De gemeentewoordvoerders toonden begrip voor Rooks frustratie. Maar volgens hen is voortdurend handhaven van een aanlijngebod in een groot gebied niet zo eenvoudig. Mochten de partijen er toch niet uitkomen dan doet de Raad van State over vier weken alsnog uitspraak.