Alleen nog ‘roetgekleurde’ pieten bij Sinterklaasintocht Assen

Assen - De pieten tijdens de aanstaande Sinterklaasintocht op 16 november in Assen zullen niet meer volledig donkerbruin geschminkt zijn. In plaats daarvan heeft de Stichting Sinterklaasintocht Assen ervoor gekozen de Pieten in allerlei roetgekleurde variaties aan het publiek te presenteren.

Dat blijkt uit een brief, die onlangs naar de Asser pieten is gestuurd door de stichting.  Die schrijft dat ook in Assen ‘de ogen niet meer mogen worden gesloten voor de discussie die er in de maatschappij speelt’.

‘Sinds enkele jaren’, aldus de stichting, ‘is er een discussie in het land over de uitingsvorm van de pieten. Een discussie die steeds frequenter en langduriger wordt gevoerd en die qua toon in de loop der jaren steeds feller is geworden. Voor ons als bestuur van de Stichting Sinterklaasintocht Assen vormt deze maatschappelijke discussie zeer regelmatig een punt van overleg.’

Dit tot spijt van de stichting, die de aandacht voor alle vrijwilligers, de sponsoren en de bezoekers van het evenement liever richt op de festiviteiten zelf. ‘Dat is toch wat de intocht van Assen zo magisch maakt. Het kleurrijke, de omvang, het enthousiasme en de energie die er van de mensen afspat. Vandaar dat is besloten alle pieten vanaf nu in allerlei roetgekleurde variaties mee te nemen, en de pieten niet meer volledig egaal te schminken.’

Op 12 november is er een pietenavond en de stichting stelt die mede open voor  vragen en/of opmerkingen vanuit de groep pieten naar aanleiding van het genomen besluit. Assen heeft met 400 pieten de grootste intocht van Nederland.

Tekst: Robbert Willemsen