Van de notaris
Door Ellen van Pelt

Vergeten huwelijkse voorwaarden

Bij de voorbereiding van een huwelijk is het maken van huwelijkse voorwaarden niet de meest populaire taak op de checklist van het bruidspaar. Vaak wordt er zelfs tot de laatste maanden mee gewacht.

Of het komt doordat het uitzoeken van de jurk leuker is, of te veel drukte rondom het organiseren van het feest, of doordat men vreest dat er misschien een harde noot gekraakt moet worden, is niet altijd duidelijk. Feit is dat het meer dan eens een haastklus wordt en de gemoederen vlak voor het huwelijk nog hoog kunnen oplopen!

Soms echter zijn mensen ruim op tijd met het maken van hun huwelijkse voorwaarden. Deze situatie deed zich onlangs voor bij een echtpaar dat elf jaar voor hun huwelijk al huwelijkse voorwaarden had gemaakt. Hier was natuurlijk geen sprake van het zeer tijdig opmaken van de huwelijkse voorwaarden, maar van een huwelijk dat om allerlei redenen was uitgesteld.

Toen de man overleed stelde de vrouw zich op het standpunt dat zij in algehele gemeenschap van goederen waren gehuwd. De erfgenamen van de man dachten daar anders over. De rechter maakte duidelijk dat het echtpaar destijds de akte van huwelijkse voorwaarden had laten opmaken, en dat er door het daaropvolgende huwelijk sprake was van een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden. Als zij dat anders hadden gewild hadden zij hun huwelijkse voorwaarden nog moeten wijzigen.

Heeft u trouwplannen? Zorg dan dat u begint met een afspraak bij de notaris! Als de huwelijkse voorwaarden klaarliggen, voorkomt u dat deze onderweg naar het stadhuis nog even gauw getekend moeten worden.

Ik zie in de praktijk dat niemand het romantisch vindt om op de ochtend van het huwelijk nog allerlei scenario’s over echtscheiding door te spreken.