​Tim Grimm & the Family Band – Heart land again (Cavelier Recordings)

Assen - Tim Grimm pakte mij vorig jaar aangenaam in met z’n album ‘A stranger in this time”. Deze troubadour zaait z’n songs in het perceel dat als hoekpalen Chris Knight, Mark Knopfler, Martyn Joseph & John Gorka heeft. Dat betekent luisteren naar een man met gitaar en songs met een verhaal.

Dit album is een fraaie introductie als je het werk van deze man nog niet kent. Er staan twee nieuwe songs plus 10 van het album ‘Heart land’ (oorspronkelijk uit 2000). Dit album nam hij opnieuw op met zijn vrouw en zonen als de Tim Grimm & the Family Band. Met een tractor op de hoes kun je op je klompen wel aanvoelen dat zijn songs over het leven en bijhorende uitdagingen van het platte land gaan.

Tim Grimm heeft het talent om door te dringen tot de deur van het hart van z’n luisteraar en deze te openen met schitterende melancholische songs. Net als een akoestische Springsteen schildert hij plaatjes die bij nadere bestudering de niet altijd fraaie uitdagingen van een boer laten zien. Twintig jaar later blijkt de betrokkenheid bij en zijn liefde voor het platte land nog volop te branden, net als bij de muziek van onze plattelander Daniël Lohues.

Bijzonder is dat zijn zonen Connor en Jackson Grimm, twintig jaar geleden nog kinderen, muzikaal nu bijdragen. Deze familie band geeft dit album een bijzondere lading. Bewust wil ik niet uitwijden over de songs, dat doet Tim zelf in de liner-notes van het album.

Tim Grimm kan je zo maar eens aangenaam verrassen en inpakken met z’n fraaie country-folk. Hij doet namelijk op zaterdagmiddag 12 oktober (samen met zijn zoon Jackson) een instore optreden dat je niet snel zult vergeten als muziek de taal van je hart is en doing-the-right-thing the guide of your soul. Op de muziekafdeling van warenhuis Vanderveen, graag tot dan! (GJG 9,2)

Tekst: Gert Jan Gjaltema