Sport Noord Café met Andrea Deelstra: Marathonloopster uit Dwingeloo zet huis te koop om Spelen te halen

Een marathonloopster op krukken. Andrea Deelstra schoof allerminst op haar best aan in de studio van Sport Noord Café. De 34-jarige Dwingeloose kampt nog altijd met de mysterieuze blessure die ze opliep in de Marathon van Berlijn.

Ze miste niet alleen de olympische limiet voor Tokio, maar ook de financiën die horen bij de A-status. Ondanks alle tegenslag blijft Deelstra positief. Nog deze winter heeft ze een volgende poging gepland.

Hoewel ze het van de zonzijde bekijkt, was de mislukte missie van Berlijn wel degelijk een persoonlijk drama voor Deelstra. De Drentse had tot en met de poging alles op orde, maar na Berlijn is het eind van de financiële middelen in zicht. Zo zelfs, dat Deelstra per direct haar appartement in Apeldoorn te koop zet om de Olympische Spelen van Tokio alsnog te halen.

Natuurlijk bleef het afgelopen WK atletiek niet onbesproken; de absolute ster in Doha was Sifan Hassan. De atlete pakte twee wereldtitels, op twee uiteenlopende afstanden: de 1500 meter en de 10.000 meter. Tegelijkertijd kwam haar coach, Alberto Salazar, in opspraak vanwege overtreding van de dopingregels.

 

Alle heisa overkwam Hassan tijdens het WK, maar nu is het tijd dat de wereldkampioene zich uitspreekt, vindt Deelstra. Zelf zou ze zich nooit en te nimmer aansluiten bij een coach met een dubieuze reputatie.

In maart 2014 schreef Peter van der Meeren al over Sifan Hassan, die destijds vanuit Zuidlaren naar Leeuwarden was verhuisd. Zonder hardloopschoenen was de geboren Ethiopische naar de atletiekbaan in de Friese hoofdstad gekomen, waarna haar eerste trainster haar van spikes voorzag.