Over kinderboeken schrijven en lezen

Aangeboden door: The Bagstore

Kinderboeken zijn populair vandaag de dag... Niet alleen om gelezen te worden, veel mensen hebben ook de wens er eentje te schrijven. Zelfs bekende Nederlanders doen regelmatig aan kinderboeken schrijven.

Lezen is voor kinderen enorm belangrijk. Ze vergroten ermee hun woordenschat, hun fantasie en als het lekker loopt, hun liefde voor het grotere lezen. Een goed begin is immers, voor later, het halve werk. Wie verhalen gaat waarderen, waardeert later mogelijk ook het boek. 

Sommige kinderboeken vergeet je nooit. Het zijn de verhalen die een flinke indruk kunnen achterlaten en die je -zelfs op de volwassen leeftijd- nog kunt dromen. We zetten er eerst maar eens een aantal op een rij. 

Sjakie en de chocoladefabriek is een blijvertje

Denk bijvoorbeeld aan de klassieker Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman, Koning van Katoren van Jan Terlouw of Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. Roald Dahl mag niet ontbreken met onder andere Sjakie en de chocoladefabriek of Matilda. 

En dan is er veel van Annie M.G Schmidt zoals Pluk van de Petteflet. En van wat latere data zijn natuurlijk alle Harry Potter boeken van J.K. Rowling of de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Die laatste tref je nog regelmatig aan in een schooltas van menig schoolgangers. 

Bekende Nederlanders schrijven kinderboek

En soms duikt er iemand op die zich redelijk kan meten met de grote kinderboekenschrijvers omdat hij of zij net de juiste toon aanslaat. Die snapt hoe kinderen denken en waar ze door geraakt worden. Hij schijnt zijn manuscript anoniem te hebben aangeboden aan de uitgeverij, om niet ‘haantje de voorste als bekende Nederlander’ te hoeven zijn. Jochem Myjer.

Myjer gooide hoge ogen met zijn Gorgels. Als liefhebber van de natuur (hij studeerde ooit biologie), lijkt hij als schrijver erg veel op zijn hoofdpersoon in de boeken over de gorgels: Melle. Rick de Haas maakte de tekeningen erbij. Het gaat over magische wezentjes die kinderen ’s nachts beschermen tegen de gemene Brutelaars. Er zijn inmiddels al spellen over ontwikkeld waarmee kinderen spelling taal, lezen en de tafels kunnen oefenen. 

Rambamboelie en Woezel en Pip

Er zijn overigens meer bekende Nederlanders die niet te boek staan als kinderboekenschrijver en toch een kinderboek creëerden. Wijlen Mies Bouwman bijvoorbeeld. Zij schreef jaren geleden Rambamboelie. Een verhaal over een klein hondje, dat wel kan blaffen, maar het geluid lijkt in niets op het blaffen van een hond. Philip Hopman maakte de illustraties erbij. 

Wijlen Guusje Nederhorst (actrice) bedacht Woezel en Pip. Daphne Dekkers (eerder model, nu schrijfster) creëerde Het vliegende schaap en cabaretier Youp van ’t Hek schreef onder meer De snelste zebra van de wereld. 

Koninklijke schrijver

Filemon Wesselink, BNN presentator, schreef De spin die veel scheetjes laat. En zanger Jim Bakkum schreef Dadoe. Soms zijn het zelfs koninklijke lieden die kinderboeken schrijven zoals Prinses Laurentien met Mr. Finney.
Al met al blijft het kinderboek bij veel mensen tot de verbeelding spreken. Of ze er nu zelf eentje schrijven, eruit lezen of voorlezen. Dat laatste is overigens een mooie manier om een kind aan het lezen te krijgen. Wijntje erbij uit de wijnkoelkast voor papa of mama, kind op schoot met een kop thee erbij en voorlezen maar. Lang leve het kinderboek!