Voormalige Vredeveldschool in Assen gaat in vlammen op, de brand inmiddels onder controle (+video)

Er woedde zondagnacht een flinke brand in het voormalige pand van de Vredeveldschool in Assen. Het gebouw stond al even leeg. Het vuur laaide af en toe hoog op en was tot ver in de omgeving te zien. Bij de brand, die rond half 3 onder controle leek, kwam veel zwarte rook vrij.

De brandweer rukte met flink wat materieel uit naar de voormalige katholieke school in de Zilverschoonstraat in de wijk Vredeveld.

Aardig wat buurtbewoners nemen een kijkje. Sommigen vrezen brandstichting, vertelt verslaggever Bas van Sluis. De brandweer heeft vooralsnog geen idee wat de oorzaak is. Om de school stonden al hekken omdat het gebouw op de nominatie stond om gesloopt te worden. Tussen half 1 en twee uur in de nacht greep het vuur razendsnel om zich heen in het oude schoolgebouw.

Ramen en deuren dicht

De brandweer, die rond half één ‘s nachts werd ingeschakeld, regelde een groot watertransport geregeld en zette extra mankracht in. Eenheden uit Assen-Oost, Assen-West, Rolde, Smilde, Gieten en Vries helpen mee. Het nablussen zal ook nog wel enkele uren duren.

Vanwege het nachtelijke tijdstip werd er geen NL-Alert. Wel adviseerde de Veiligheidsregio Drenthe iedereen die nog wel wakker is om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te doen. Er kwam namelijk veel rook vrij die over de wijk trok. Zwarte deeltjes dwarrelden ook naar beneden in de directe omgeving van de grote fik.

Burgemeester: Blij dat het schoolgebouw leeg stond

„Ik ben blij dat het een leegstaand pand was”, zegt de Asser burgemeester Marco Out die ook even bij de brand komt kijken. Het stond op de nominatie om te worden gesloopt, vertelt hij. Woningcorporatie Actium is van plan om op de plek van de school huizen te bouwen.