LEO slaat op de juiste momenten toe in enerverende derby tegen FC Assen

Loon – De eerste Asser derby van het seizoen in de derde klasse D was er meteen één om in te lijsten. LEO en FC Assen maakten er zondag in Loon een enerverende pot voetbal van, met alle ingrediënten die ‘burenruzies’ zo boeiend maken. En LEO gaf FC Assen een lesje in effectiviteit: 5-2.

Soms vertelt de eindstand op het scorebord niet het hele verhaal. FC Assen voetbalde zondagmiddag bij vlagen heel behoorlijk en werd zeker niet van het veld geveegd, maar LEO sloeg simpelweg op de juiste momenten toe. Nadat de gasten in het eerste bedrijf al wat kansen hadden laten liggen, was het Ralph Strating die de thuisploeg in de zevende minuut op voorsprong bracht: 1-0.

Strafschop

Na ruim 20 minuten deed FC Assen wat terug door een treffer van Christiaan Trijbels (1-1), maar nog voor rust was het andermaal Strating die – na een overtreding in het strafschopgebied – LEO vanaf de stip weer aan de leiding bracht: 2-1.

Na rust hetzelfde beeld. FC Assen speelde wat gemakkelijker, LEO was slagvaardiger. Stefan Wagenaar verdubbelde in de 53ste minuut de marge (3-1), maar FC Assen gaf niet op, zette nog een keer aan en dat resulteerde in de 70ste minuut in de aansluitingstreffer van Alessandro Hut: 3-2.

Rood

En net toen FC Assen zich opmaakte voor een stevig slotoffensief, stond de ploeg van coach Germain Beck nog maar met tien spelers op het veld. Na een stevige charge kon Jordi van der Veen met rood inrukken. ‘Lekker dan’, aldus Beck. ‘En dat net na die 3-2.’ Desalniettemin kreeg FC Assen goede mogelijkheden om langszij te komen, maar pech en de paal stonden succes in de weg.

LEO bleef zodoende aan de goede kant van de score. FC Assen drong nog wel aan, maar moest achterin steeds meer ruimte weggeven. Dat stelde de thuisploeg in de slotminuten in staat de eindstand op 5-2 te bepalen door treffers van Yoeri van Achteren en Lars Uineken: 5-2.

Tevreden

LEO-trainer Heiko van den Berg was na afloop uiteraard tevreden. ‘FC Assen was misschien wel de beter voetballende ploeg, maar mijn team heeft laten zien dat je ver kunt komen als je collectief de strijd aangaat én de kansen op de juiste momenten afmaakt. We hebben nu zes punten uit drie duels en dat is voor LEO-begrippen zeer goed. Zeker als je nagaat dat we vorig seizoen zo’n zeven punten hadden in de winterstop.’

Zijn FC Assen-collega Germain Beck baalde. ‘Eigenlijk is het schandalig dat we hier vandaag niet winnen. We doen onszelf de das om door grote fouten te maken, waar LEO overigens goed van heeft geprofiteerd.  Zij hebben ons laten zien hoe je om moet gaan met kansen, want kansen kregen we hier zeker. Maar goed, ik heb een jonge, onervaren ploeg en dit zijn van die leermomenten. Het is echter wel zaak snel te leren op dit niveau, maar ik denk dat dat wel goed komt.’

Tekst: Robbert Willemsen