Busreis over Drentse schrijvers: 'In het spoor van Picardt en de drie podagristen'

Regio - Bij het Drents Archief in Assen start vrijdag 18 oktober een busreis langs plekken in de geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ in het Zuidenveld.

,,Zuidoost-Drenthe werd al in de Middeleeuwen Zuidenveld genoemd”, vertelt Harm Jan Lesschen uit Oosterhesselen, verbonden als docent aan het Huus van de Taol.

,,Het zeer wisselende landschap met een rijk verleden was voor dichters en schrijvers een grote inspiratiebron. Van Picardt en de Podagristen uit de zeventiende en de negentiende eeuw tot Anne Doornbos, Max Douwes, Hans Heyting en Aagje Blink.”

Anne Doornbos en Harry Muskee

Nog niet eerder was in Drenthe een dergelijke bustour uitgestippeld. ,,Na de start bij het Drents Archief en een korte inleiding op de geschiedenis van de Drentse ‘schrieverij’ rijdt de bus naar Rolde, waar Picardt ooit predikant was, naar Grolloo. Het gebied waar de thriller ‘de Paddenvanger’ van Anne Doornbos zich afspeelt, waarin vier jonge mannen bruut worden vermoord. Ook slaan we het borstbeeld van Harry Muskee niet over.”

Mans Tierelier

Via Borger, waar de beelden van Harm Tiesing en Hans Heyting staan, wordt de tocht vervolgd naar Exloo en Odoorn. ,,Daar wordt verteld over het werk van Tiesing en Heyting en dat van Johanna Bergman-Beins. In Klijndijk wordt stilgestaan bij het borstbeeld en werk van Max Douwes en laten we Mans Tierelier ‘met zien dweellocht’ ronddwalen. Dichter Gezinus Omvlee met zijn ‘Olleke Bollekes’ en de schrijver Peter Middendorp komen daarna aan bod in Emmen.”

Picardtprenten

‘s Middags voert de bus via via Erica, de geboorteplaats van Anne Doornbos en Gerard Stout, naar Coevorden. ,,Daar maken deelnemers een korte wandeling over de Markt langs een aantal beelden uit de geschiedenis van Coevorden. In het Kasteel volgt een rondleiding over de Picardtprenten. Daarna wordt het spoor van de Podagristen langs Dalen, Oosterhesselen en Zweeloo terug naar Assen worden gevolgd. Onderweg hoort u hoe de Podagristen hun intocht in genoemde dorpen beschrijven.

Meerijden?

De bustour start 18 oktober om 09.30 in het Drents Archief, waar de tocht om 17.45 uur eindigt. Aanmelden kan via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68 onder vermelding van ‘Tour de littérature’.

Instappen in Groningen is mogelijk vanaf de halte rondvaartboot tegenover het station om 08.30 uur. In Assen kunnen deelnemers instappen bij de Bonte Wever (Stadsbroek) om 09.15 uur.