Assen is klaar voor de Motocross of Nations op TT Circuit

Assen - Nederland is de grote favoriet voor de eindzege in de prestigieuze landenwedstrijd Motocross of Nations, dit weekend op het TT Circuit in Assen.

Voor Oranje moeten vedetten Jeffrey Herlings en Glenn Coldenhoff uit de MXGP voor topklasseringen zorgen. Het team wordt net als vorig jaar gecompleteerd door MX2-rijder Calvin Vlaanderen, die in 2018 tijdens de Motocross of Nations een steentje in zijn oog kreeg en daardoor geen goede resultaten kon neerzetten. Nederland eindigde toen, ondanks de mindere prestaties van Vlaanderen, toch nog op het podium.

In Assen wordt het drietal door velen gezien als de sterkste combinatie van het deelnemersveld, dat bestaat uit 34 teams van drie coureurs. Dat zorgt voor de nodige druk op de schouders van onze landgenoten, die voor volgepakte tribunes op het TT Circuit voor de eerste Nederlandse zege ooit kunnen zorgen. ,,Maar wij houden wel van beetje druk’’, zegt teammanager Patrice Assendelft. ,,We hebben ons goed voorbereid en gaan vechten voor de overwinning.’’

Tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers per dag

Het circuit in Assen kent komend weekeinde nauwelijks overeenkomsten met dat van de MXGP, de koningsklasse van de motorcross die de afgelopen jaren in de Drentse hoofdstad neerstreek. De baan, in vergelijking met vorig jaar zo’n 100 meter langer, loopt niet meer tussen de gebouwen door en is een heel stuk opgeschoven richting de nieuwe Winterdijktribune. Organisator Lee van Dam verwacht dat er nauwelijks stoeltjes onbezet blijven. ,,Ik verwacht tussen de 25.000 en 30.000 mensen per dag’’, zegt hij.

Coureurs rijden vandaag de kwalificatie, de races vinden morgen plaats. Ieder land stuurt drie motorcrossers de baan op, die elk in een eigen klasse uitkomen. Voor Nederland rijdt Herlings in de klasse ‘MXGP’, Vlaanderen in ‘MX2’ en Coldenhoff in ‘Open’. Iedere coureur rijdt twee races en de resultaten worden bij elkaar opgeteld om te bepalen welk land met de wereldtitel naar huis gaat. De slechtste prestatie mag worden geschrapt.

Vlaanderen: 'Ik wil bij de beste MX2-rijders horen'

Voor Nederland ligt de sleutel voor de overwinning mogelijk bij Vlaanderen, die in de schaduw opereert van Herlings en Coldenhoff. Ondanks zijn ongelukkige optreden vorig jaar legt Vlaanderen de lat voor zichzelf hoog. ,,Ik wil morgen bij de beste MX2-rijders horen’’, klinkt het ambitieus uit zijn mond. ,,Vorig jaar ging misschien niet zoals ik had gehoopt, maar desondanks denk ik wel aan het podium in mijn klasse.’’

De laatste vijf edities van de Motocross of Nations werden allemaal gewonnen door Frankrijk. Hun team is echter verzwakt door een conflict over de grootte van de sticker op de helm van Tom Vialle, de verrassing dit seizoen in de MX2. Vialle wilde met een logo van Red Bull op zijn helm rijden, maar de Franse bond stond dat niet toe. In plaats van Vialle debuteert de iets minder sterke Maxime Renaux in de Motocross of Nations.

Amerikanen belangrijkste concurrenten

Hoewel Amerika niet zijn beste coureurs naar Assen stuurt, ziet Herlings de Amerikanen als de belangrijkste concurrent voor de eindzege. Van Italië wordt door het ontbreken van meervoudig wereldkampioen Antonio Cairoli geen wonderen verwacht. Andere landen die vermoedelijk een rol van betekenis spelen zijn Spanje, België, Australië en Groot-Brittannië.

De kwalificatie begint zaterdag om 14.20 uur en de belangrijkste races zijn zondag om 13.00 uur. Kaarten zijn aan de kassa of online te koop.