Johann Talens start bijzonder project: Boksen tegen Parkinson in Assen

Assen - Boxing Academy Assen (Boksteam Assen) in het Sport & Wellness Center aan de Industrieweg start binnenkort met een bijzonder project: Boksen tegen Parkinson. Boks-oefeningen voor Parkinsonpatiënten. Want, zo zegt trainer Johann Talens, bokstraining stimuleert de hersenen en kan zo helpen de motoriek bij een patiënt zo optimaal mogelijk te houden.

Johann Talens gaf onlangs een workshop in Stadskanaal, waar zo’n twaalf mensen met Parkinson én hun partners op een luchtige en laagdrempelige manier aan de slag gingen met boks-oefeningen. ‘De reacties van de deelnemers waren mooi, het beviel hen zeer goed. Er sprak ook dankbaarheid uit, ze vonden het prachtig dat zoiets voor hen in het leven was geroepen. De oefeningen zijn niet alleen goed voor de deelnemers, ze treffen op deze manier ook lotgenoten en hebben steun aan elkaar. En dat geldt ook voor de partners.’

Mooie doelgroep

Talens volgde een cursus om boksles te mogen geven aan Parkinsonpatiënten en is nu gecertificeerd trainer. De Assenaar gaat dit doen in het sportcentrum aan de Industrieweg in Assen, met mensen uit de Drentse hoofdstad en omgeving. ‘Ik heb de tijd en de ruimte om deze lessen te geven en vind het een mooie doelgroep om mee te werken. Deze mensen moet je specifiek benaderen. Elk individu heeft, geheel op eigen niveau, speciale aandacht nodig. Want de symptomen van Parkinson zijn divers. De ziekte kenmerkt zich namelijk niet alleen door trillen, maar ook door moeilijk lopen, lastig kunnen denken en onthouden, moeilijk kunnen ademen of een gebrek aan coördinatie.’

Boksen is bij uitstek een sport, gaat Talens verder, dat trainingsaspecten bevat die kunnen worden toegepast tijdens de ‘Parkinson-klas’. ‘Boksen gaat juist om die coördinatie, balans. Maar ook de juiste manier van ademen, bewegen, uithoudingsvermogen en kracht. Kijk, we gaan natuurlijk niet sparren, alle oefeningen die we doen zijn gebaseerd op non-contact. We richten ons op zaken als coördinatie, ademtechnieken en lopen. Werken aan de fijne motoriek door middel van bijvoorbeeld het spelen met tennisballen en de grove motoriek: stappen en stoten.’

Dopamine

Tijdens de trainingen komt een lichte hoeveelheid dopamine vrij in de hersenen, de stof die door Parkinson juist wordt afgebroken, waardoor de aansturing van de spierbewegingen wordt aantast. Talens: ‘Door die aanmaak van dopamine tijdens de oefeningen kunnen deelnemers weer wat beter lopen en krijgen ze een betere coördinatie.’

Maar het gaat er, besluit Talens, vooral om dat Parkinsonpatiënten zien dat sporten – ondanks alle beperkingen – ook voor hen mogelijk is. ‘En naast het feit dat het bewegen tijdens deze lessen gezond en therapeutisch is, hebben de trainingen ook een sociale functie. Sámen aan de slag in een leuke sfeer. Je traint met lotgenoten en krijgt dat ‘wij-gevoel’. Dat helpt depressies en eenzaamheid bij deze mensen tegen te gaan.’

Parkinson Café

Boxing Academy Assen, weerbaarheidscentrum Mental Progress en de Parkinsonvereniging Nederland bieden de trainingen aan onder de naam ‘Boksen op recept’. In samenwerking met het Parkinson Café, verpleegkundigen en fysiotherapeuten gaat Boxing Academy aan de slag in Assen en Stadskanaal. Op donderdag 3 oktober wordt vanaf 14.30 uur in het Parkinson Café in Ceresstaete in Assen voorlichting en een workshop gehouden door Boxing Academy. Aanmelden kan via email: boksteam-assen@home.nl of telefoon: 06 15959317.

Na deze voorlichting zijn er wekelijkse trainingen in het Sport en Wellness Center. Meer informatie: www.boksenoprecept.nl en de website van het Parkinson Café Assen.

Tekst: Robbert Willemsen

Ziekte van Parkinson

Parkinson is een progressieve hersenaandoening waarbij de aansturing van spierbewegingen wordt aangetast. Bij de ziekte van Parkinson ontstaat in de hersenen een tekort aan de neurotransmitter dopamine. Cellen die dopamine produceren, sterven langzaam af. Deze cellen bevinden zich vooral in een bepaald gedeelte van de hersenen, de substantia nigra. Door het dopaminetekort kunnen op een gegeven moment trillingen of trager bewegen optreden.

Trillen treedt met name op in rust. De fijne motoriek kan lastiger worden (bijvoorbeeld het dichtkopen van een bloes en het strikken van veters). Ook wordt het handschrift kleiner.

Kenmerkend voor mensen met de ziekte van Parkinson zijn hun schuifelende pasjes. In sommige gevallen blokkeren ze tijdens het lopen. Dit wordt ook wel Freezing of Gait (FoG) genoemd. Er is vaak een ‘maskergelaat’, de spraak wordt zachter en het slikken kan problemen geven. Ook treedt er een toename van speekselvloed op (kwijlen).

Parkinson verergert na verloop van tijd. Naast stijfheid en trillen kunnen er andere problemen zijn. Vaak is de reuk al voor de diagnose verminderd, ook zijn slaapstoornissen (in de REM-slaap, heftige dromen) gerelateerd aan de ziekte van Parkinson. Daarbij is er verhoogde kans op dementie, depressie, moeite met ontlasting (obstipatie). Een veel voorkomende klacht is vermoeidheid. Seksuele problemen en problemen met plassen komen ook voor.

De ziekte van Parkinson is niet te genezen. De behandeling is vooral gericht op het zoveel mogelijk optimaliseren van lichaamsfuncties, vooral bij de motorische problemen. Fysiotherapie helpt om soepeler te kunnen bewegen, logopedie helpt bij de spraakproblemen en ergotherapie biedt ondersteuning om de gewone dagelijkse bezigheden langer zelfstandig te kunnen uitvoeren.

Ruim 55.000 Nederlanders hebben momenteel Parkinson. De ziekte begint meestal op latere leeftijd en treft dus vooral ouderen, maar specialisten constateren de laatste jaren een stijging van Parkinson onder dertigers en veertigers.

Parkinson Café Assen

Parkinson Café Assen is een ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen), hun partners, familieleden en mantelzorgers.

In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kan men in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Het Parkinson Café wordt gehouden in Woonzorgcentrum Ceresstaete aan de Ceresstraat 11a en is iedere eerste donderdag van de even maanden, van 14.30 tot 16.30 uur (Inloop vanaf 14.00 uur). Voor meer informatie: email: parkinsoncafeassen@gmail.com of telefonisch: Karianne Meijer: 06 31623871.