Hoe de polaroid foto verdween en toch weer terug kwam

Aangeboden door: The Bagstore

Met de komst van de digitale fotografie zou je denken dat de direct-klaar ofwel Polaroid camera helemaal uit de gratie is. Inderdaad loopt de verkoop van de instant film van Polaroid vanaf de jaren negentig terug, en zijn er uiteindelijk helemaal geen films meer te koop voor deze camera’s.

Diehard fans denken daar echter anders over en gaan een ‘mission impossible’ aan. Het spannende verhaal van de polaroid!

Je maakt met gemak een heleboel foto’s met je smartphone, je haalt hem uit je Cowboysbag, klikt een aantal keer en kijkt achteraf welke het best gelukt is. Makkelijk. Toch lijken steeds meer mensen de uitdaging van het maken van het ‘juiste plaatje’ te missen. Fotografeer je met een polaroid camera dan moet je voor elke foto apart betalen en denk je wel even na voordat je ‘klik’ doet. Dat is nu juist de charme ervan en de polaroidfoto’s zijn terug van weggeweest.

Een camera die instant foto’s levert

Laten we beginnen bij die eerste Polaroid camera. Een uitvinding van de Amerikaan dr. Edwin Land. In 1937 richtte hij al de Polaroid Corporation op. Dan is er nog geen sprake van een camera, maar van het polariseren van lichtfilters dat ingezet wordt voor zonnebrillen, medische werktuigen en fototoestellen. 

Uiteindelijk vindt Land een fotocamera uit die instant foto’s levert. In 1948 is de eerste Polaroid camera een feit, binnen een minuut rolt er een foto uit de camera. Het duurt dan nog maar heel even voordat het beeld zichtbaar wordt. In 1963 komt ook de kleurenfilm in zwang. 

Het is een geheim procedé

De populariteit van deze camera leidt ertoe dat andere fotobedrijven niet stil zitten en mee willen liften op dit grote succes. Het duurt niet lang totdat het fotobedrijf Kodak een eigen ‘direkt-klaar’ camera introduceert. Het is dan 1976 en er is nauwelijks verschil tussen beide camera’s, behalve in de portemonnee. 

Polaroid houdt haar procedé -de samenstelling van de chemicaliën van de film- geheim, waardoor Kodak zelf aan de slag moet. Dat leidt tot een veel simpeler techniek en daarmee is de Kodak een stuk goedkoper. Er is namelijk geen reflectiespiegel in deze camera nodig. Als de foto’s ook nog eens veel scherper blijken, gaan deze camera’s als zoete broodjes over de toonbank. 

Polaroid is uiteraard ‘not amused’ en klaagt in 1981 Kodak aan. Gevolg: vijf jaar procederen en een vette schadevergoeding van Kodak aan Polaroid waardoor Kodak zich genoodzaakt voelt te stoppen met de productie. 

Fujifilm pakt het slimmer aan

Fujifilm pakt het slimmer aan en ontwikkelt in samenspraak met Polaroid een eigen procedé, maar mag deze pas buiten de VS brengen als het patent erop verloopt. Dat is het geval in 1998, wanneer de Instax-camera van Fujifilm verschijnt. Opnieuw een bijkomend voordeel: het fotopapier is goedkoper. En hij past prima in een rugzak.

Als de digitale fotografie zijn intrede doet, wordt de fabriek van de Polaroid Corporation, die zich in 1967 in het Hollandse Enschede vestigde, gesloten. Het is dan 2008. De Polaroid camera lijkt daarmee exit. Of toch niet? 

Ook al weten oud-medewerkers niet helemaal hoe het procedé werkt, omdat dat altijd geheim is gehouden, willen ze het toch proberen en het lukt! Onder de naam ‘Impossible Project’ maken ze een doorstart. En sinds 2017 heet Impossible Project: Polaroid Originals als ze ook het intellectuele eigendom overnemen. 

Het zorgt ervoor dat we nog altijd films voor de camera kunnen kopen en daarmee is het fotograferen met de polaroid weer helemaal terug. 

Bron: NPO Focus