Jongen (14) uit Meppel opgelicht door man uit Havelte

Een 22-jarige man uit Havelte is veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf voor drie gevallen van oplichting en verduistering. Een van de slachtoffers was een destijds 14-jarige jongen uit Meppel.

Dat bleek vrijdag bij de politierechter in Assen. De jongen in Meppel was mei vorig jaar met zijn drone vanuit de lucht foto’s aan het maken toen de inwoner van de Havelte bij hem kwam. Volgens de officier van justitie toonde de verdachte belangstelling voor wat de jonge Meppeler aan het doen was. De man gaf aan dat hij de drone wilde kopen voor 800 euro. Daar ging de jongen mee akkoord.

Nepbetaling

De verdachte, die niet op de zitting was, ging vervolgens met het slachtoffer mee naar huis. Hij toonde aan het kind en zijn vader op zijn mobiel een overzicht van zijn bankrekening waarop te zien was dat hij het geld had overgemaakt. Later bleek dat de familie geen cent had ontvangen.

Mercedes verduisterd

De man is ook schuldig bevonden aan verduistering van een vorkheftruck en een Mercedes van een leasemaatschappij. De vorkheftruck had hij gehuurd van een bedrijf uit Staphorst. Nadat de verhuurder aangifte had gedaan, is het voertuig uiteindelijk teruggekomen bij de eigenaar. De Mercedes is nooit teruggevonden. De verdachte heeft bij de politie verklaard dat hij de auto bij De Koperen Hoogte had geparkeerd met de sleutels achter de zonneklep. Maar daar stond de Mercedes niet.

Schadevergoeding

Over de andere verduistering en de oplichting weigerde de inwoner van Havelte verklaringen af te leggen. De man is vaker veroordeeld voor oplichting. De verdachte moet de jongen uit Meppel 800 euro schadevergoeding betalen en de verhuurder van de vorkheftruck 345 euro.